El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació i president de la Comissió Permanent del Centre de Supercom­putació de Catalunya (CESCA), Oriol Ferran, el rector de la Universitat de Cantàbria, Federico Gutiérrez-Solana, i president del Consorci de Biblioteques Universitàries de Cata­lunya (CBUC), Joan Majó, han signat aquesta tarda el conveni per a la incorporació d’aquesta universitat en el servei Tesis Doctorals en Xarxa, coordinat pel CBUC i el CESCA. La Universitat de Cantàbria és la primera de fora dels Països Catalans que introdueix les tesis en el servidor TDX (www.tdx.cesca.es).

Com explica el rector Gutiérrez-Solana, “aquesta iniciativa s’emmarca en la voluntat de la Uni­versitat de Cantàbria de fomentar la difusió del coneixement aprofitant al màxim les possibili­tats que ens ofereixen les noves tecnologies”. “Aquesta institució ha fet una aposta clara per l’aprofitament de les TIC per estendre les nostres activitats, per la qual cosa ens omple d’orgull que sigui una de les nostres tesis doctorals la primera de parla no catalana que s’incorpora al servidor TDX”, assegura el rector.

Gutiérrez-Solana ha expressat la seva satisfacció pel fet que la primera tesi de la UC inclosa a la xarxa, considerada com “l’autopista de la informació”, estigui relacionada, precisament, amb la transmissió de la informació a través de la cultura escrita. La tesi  Prácticas de cultura escrita: aproximaciones y realidades. Provincia de Santander, s. XIX, de Mª del Carmen Rubalcaba, ha estat dirigida per la Dra. Rosa Mª Blasco. Aquesta investigació, com explica la seva directora, “pretén ser una primera aproximació al coneixement de les pràctiques i els usos reals de la cultura escrita per part de lectors i escrivents sense qualificació a la ciutat i província de Santander al llarg del segle XIX”. Per això s’aborda l’anàlisi de les pràctiques lectora-escriptora quotidianes, la seva funció i la seva difusió social. El treball planteja la qüestió dels diferents usos de la cultura escrita des d’un punt de vista interdisciplinar i partint de l’estudi dels propis materials escrits.

Les tesis doctorals, a la xarxa

El servidor TDX (www.tdx.cesca.es) permet la consulta lliure a través d’Internet del text complet de les tesis, així com fer cerques per autor, títol, matèria de la tesi, universitat on s’ha llegit, etc. Els objectius d’aquest servei, coordinat pel CBUC i el CESCA, i patrocinat pel Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) de la Generalitat de Catalunya, són difondre, a tot el món i a través d’Internet, els resultats de la investigació universitària, oferir als autors de les tesis una eina que incrementa l’accés i la visibilitat del seu treball, mi­llorar el control bibliogràfic de les tesis i impulsar l’edició electrònica i les biblioteques digitals.

Aquest servidor conté actualment quasi 2.400 tesis, que reben mensualment més de 130.000 consultes. Des que va començar la incorporació de tesis el 2001, les consultes al servidor han crescut considerablement gràcies a dos millores en la seva visibilitat realitzades el 2003. D’una banda, la creació de documents HTML amb els resultats de les cerques de tesis doctorals de cada universitats fa possible que les tesis del TDX siguin accessibles pel buscador Google i al­tres amb motor de cerca similar i, d’altra banda, les tesis estan disponibles per ser difoses a tra­vés de proveïdors de servei que usen el protocol d’interoperabilitat OAI (Open Archives Ini­tiative), que permet l’intercanvi de metadades.

Per a més informacióTeresa ViaDept. de PromocióCentre de Supercomputació de Catalunya (CESCA)Tel. 93 205 6464promocio@cesca.es