La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) amb el patrocini de Mútua Egara i l’assessorament de la Societat Catalana de Seguretat i Medicina del Treball (SCSMT) ha produït una animació sobre la prevenció de riscos en l’ús d’ordinadors. L’animació mostra els diferents tipus de riscos que planteja tant l’ús d’ordinadors de sobretaula com portàtils i dóna consells per a prevenir-los.

Així, en el cas dels ordinadors de sobretaula, es fa una atenció especial tant a la manera de seure com a tot l’entorn de treball per a evitar tant la fatiga física, visual com la càrrega mental i els riscos que corren els usuaris que utilitzen marcapassos o audiòfons.

Per tal de prevenir aquests riscos també es donen un seguit de consells en l’ús d’ordinadors portàtils. Concretament, l’animació indica com utilitzar aquests ordinadors puntualment en espais com ara oficines alienes, cotxes, avions, trens o hotels, tot i indicar també com fer un ús correcte del portàtil si és el maquinari que s’utilitza al lloc de treball habitual. La producció inclou diversos exercicis de relaxament per evitar la fatiga.

El recurs ja es pot consultar mitjançant la pàgina web de la comunitat de FesInternet de la Xarxa de Telecentres de Catalunya (XTC).

Aquesta iniciativa de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació vol ser una mostra de com les polítiques sobre les telecomunicacions i la Societat de la Informació són transversals i no es limiten a la connectivitat i els continguts sinó que poden tenir incidència també en el camp de la salut, entre altres àmbits.

El president de la SCSMT, Dr. Pere Plana, ha destacat "el valor d’aquesta iniciativa preventiva, transversal en tots els aspectes vitals del ciutadà". "La persona és un tot i tot el dia i com a tal s’ha de valorar i s’hi ha de pensar. Els àmbits personal i laboral no es poden separar dràsticament ja que sovint, en un o altre, estem exposats als mateixos riscos per a la salut amb els respectius efectes", ha apuntat el Dr. Plana.

Sobre Mútua Egara

Mútua Egaraés una entitat que col•labora en la gestió de la Seguretat Social, en la cobertura de les contingències derivades d’accidents de treball i de malalties professionals. Abasta diferents àmbits, preventiu, assistencial, rehabilitador fent front a les prestacions econòmiques derivades de situacions d’incapacitat i donant suport administratiu directe a les empreses en diferents aspectes relacionats amb la seva gestió.

Es tracta d’una associació d’empresaris fundada l’any 1900, constituïda amb l’objectiu de cobrir les contingències professionals dels treballadors de les empreses associades, essent aquesta associació voluntària. L’entitat no té ànim de lucre i pot enquadrar empreses pertanyents a qualsevol sector de l’activitat productiva.

Sobre la SCSMT

Fundada el 1957, la Societat Catalana de Seguretat i Medicina del Treball actua pel foment, desenvolupament, promoció i divulgació del coneixement científic de la Seguretat, Higiene, Ergonomia, Psicosociologia, Medicina del Treball i de la resta de disciplines i tècniques sobre la salut de les persones que treballen i la lluita contra els riscos professionals.

Actualment agrupa més de 800 professionals interessats per la salut laboral des dels àmbits de la medicina i la infermeria del treball, la seguretat en el treball, la higiene industrial i l’ergonomia, el dret i la psicosociologia aplicada al món del treball.

Per a més informació i entrevistes contacteu amb: Eduard López Societat Catalana de Seguretat i Medicina del Treball Telf: 93 310 11 44 scsmt@scsmt.org