El conseller de Governació i Administracions Públiques, Xavier Sabaté, ha explicat aquest dimecres, 18 d'octubre, el dispositiu preparat per celebrar les eleccions autonòmiques de l'1 de novembre que ha qualificat de "tomb tecnològic". El conseller Sabaté ha donat a conèixer els recursos tècnics, tecnològics i humans que durant la jornada electoral mobilitzarà la Generalitat per poder dur a terme la consulta electoral. L'acte ha tingut lloc a la mateixa conselleria de Governació i Administracions Públiques, on ha destacat l'agilitació del processament de dades gràcies a l?ús de 1.633 PDA. A més, s'ha fet un balanç satisfactori del sistema d'informació electoral multicanal, especialment del web electoral, on s'ha registrat, fins ara, més de 261.000 accessos i 782.752 pàgines visitades.

En la vessant tecnològica, Sabaté ha destacat l’ús de 1.633 PDA per a la tramesa de dades des de 1.600 col·legis electorals que donen cobertura a un 80 per cent de la població del cens, es a dir, uns 4.200.000 electors. En total, s’utilitzaran a 6.343 meses electorals (cosa que representa un 76,3% de les meses), de 108 municipis catalans amb més de 10.000 habitants. Els resultats obtinguts en aquests col·legis electorals es transmetran mitjançant aquestes terminals mòbils i s’adreçaran directament als ordinadors dels centres de recepció d’informació (CRI). L’ús dels PDA es farà en cada fase operativa: obertura, avanços de participació i escrutini. “És un sistema molt fiable”, ha afirmat el conseller, que ha recordat que durant la celebració del referèndum, el passat 18 de juny, ja es va posar en marxa aquest sistema capdavanter a l’Estat i en l’àmbit internacional. Sabaté també ha destacat que “l’ús dels PDA suposa un tomb tecnològic ja que es transmetran les dades del 80 per cent del cens i s’estén al 76,3 per cent de les meses”.

El flux d’informació i difusió de les dades el proper 1 de novembre continuarà amb la dinàmica establerta durant el referèndum sobre l’Estatut de Catalunya. Novament, s’utilitzaran els missatges SMS, la senyal institucional, els dossiers de premsa, els terminals interactius, el web de resultats o la publicació posterior en CD-ROM, entre d’altres.

Balanç del sistema d’informació electoral

D’altra banda, el conseller Xavier Sabaté ha destacat els bons resultats que han rebut les diferents eines que conformen el sistema d’informació electoral multicanal, que fa més d’un mes que el Departament de Governació i Administracions Públiques va posar en funcionament. “El web electoral és el principal instrument”, segons Sabaté, que ha xifrat en 261.000 els accessos i en 782.752 les pàgines visitades. Sabaté també ha volgut recalcar que les consultes al web (www.parlament2006.cat) tenen una considerable duració, amb vuit minuts de mitjana, i que les 36.000 impressions també és una dada significativa de la bona acollida. La via telefònica també ha estat una opció molt requerida per part de l’electorat. De fet, les consultes realitzades al 012 i a l’Àrea de Processos Electorals han superat les 2.000 trucades. A més, s’han registrat 148 consultes sobre les eleccions autonòmiques al correu electrònic, parlament2006@gencat.net. Aquests fets responen, segons el conseller, a la voluntat de facilitar la informació i fomentar la participació de la població.

Més de 10.200 agents de les forces i cossos de seguretat vetllaran pel bon desenvolupament de la jornada. La mobilització per a les eleccions es complementarà amb el personal i la ciutadania vinculats als comicis, així com els periodistes. A tot aquest personal, cal sumar els candidats de les 70 candidatures proclamades a les quatre circumscripcions, que també tindran el seu protagonisme l’1 de novembre. De totes maneres, i tal i com ha destacat Xavier Sabaté, l’objectiu és “fomentar la participació de la ciutadania per donar compliment al mandat estatutari”.