El Departament d’Universitats Recerca i Societat de la Informació (DURSI) destina 100.000 € en un projecte que té com a objectiu millorar l’accessibilitat del programari lliure. Consisteix en el desenvolupament de dues veus professionals en català, una femenina i una masculina, per a síntesi de veu, i la realització d’una sèrie de millores per a un magnificador de pantalla per a plataformes de programari lliure.

El desenvolupament tècnic del projecte va a càrrec de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a través de la Càtedra d’Accessibilitat i la Càtedra de Programari Lliure, i està previst que acabi a finals d’aquest any. El Centre de Recursos Educatius Joan Amades de l’ONCE a Catalunya serà un dels centres pilots on es provarà i es validarà aquest projecte.

La síntesi de veu és una tecnologia que permet a un ordinador reproduir verbalment un text. És una eina fonamental en l’àmbit de l’accessibilitat perquè facilita a les persones amb discapacitats visuals l’accés a la societat de la informació. A més, la síntesi de veu és un mitjà per expressar-se per les persones amb dificulltats de parla. Un motor de síntesi de veu llegeix la informació de pàgines web, de documents de text i també les funcionalitats de la interfície. Amb el desenvolupament d’aquestes veus mitjançant locutors professionals, el català es converteix en la primera llengua que disposa d’una eina professional en síntesi de veu.

Les dues veus professionals, masculina i femenina, tindran llicència GPL (General Public License) i s’adaptaran al motor de síntesi de veu, Festival, un sistema de referència per a plataformes de programari lliure. Aquesta aplicació garantirà que qualsevol distribució GNU/Linux disposi d’aquestes veus en català. L’usuari només haurà d’activar-ho, segons les seves necessitats, sense pagar cap llicència. Les veus professionals en català s’incorporaran també a la distribució GNU/Linux del Departament d’Educació, Linkat, que es distribuirà com a prova pilot a desenes d’escoles. Des de l’ONCE es valora que, per primera vegada, una adaptació tecnològica per a discapacitats visuals estigui disponible al mateix temps que la seva distribució.

Aquest projecte d’accessibilitat del programari lliure preveu també una sèrie de millores per al magnificador de pantalla dels escriptoris més populars de programari lliure, Gnome i KDE. El magnificador de pantalla és una eina que permet a les persones amb dificultats visuals ampliar la part de la pantalla que selecciona. Les millores que es realitzaran seran d’usabilitat, com ara, poder definir el grau d’ampliació desitjada, el nivell de contrast o el fet que la selecció es desplaci simultàniament a la velocitat que escriu l’usuari.

El DURSI finança aquest projecte perquè suposa un gran pas endavant en l’accessibilitat del programari lliure. Fins ara, no existia cap aplicació en català que oferís les funcionalitats necessàries per a fer accessible la societat de la informació a lespersones amb discapacitats visuals o motrius. Aquesta acció reafirma la voluntat de la la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) de treballar conjuntament amb l’ONCE i el Departament d’Educació per impulsar projectes relacionats amb l’accessibilitat i el programari lliure. L’acció del Govern de Catalunya respecte el programari lliure es basa en els punts del Pacte del Tinell on hi ha el compromís de fomentar la producció i l’ús del programari lliure, i el de fer accessible tots els llocs webs finançats amb fons públics.