El Punt Òmnia del Centre Penitenciari de Joves de la Trinitat de Barcelona ha estat guardonat amb el premi IGC Ciutat del Coneixement 2007 coincidint amb la celebració de l'Internet Global Congress que es va celebrar cloure ahir a la capital catalana.

El projecte guanyador
(http://www.bloggersdesdeprision.blogspot.com) consisteix en la creació d'un conjunt de blogs per part dels joves interns del centre que ha permès portar a terme un procés educatiu, participatiu i creatiu molt important treballant aspectes tecnològics com l'edició de les seves pròpies pàgines personals i la redacció dels continguts, entre un col·lectiu poc acostumat a expressar pensaments. Aquesta iniciativa ha permès generar il·lusió i despertar noves inquietuds de cara a la seva reinserció.

Aquesta experiència és representativa de l'acció que el projecte Òmnia porta desenvolupant en les darrers anys als centres penitenciaris, on s'han introduït les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).

Fundació Innovació per a l'Acció Social
FIAS és una fundació que va néixer amb voluntat d'Innovar en l'Acció Social com el seu nom indica, i desenvolupar part del seu treball en l'àmbit de les TIC com a un recurs per a lluitar contra una noves formes i expressions de l'exclusió.

Els Departaments de Governació i Administracions Públiques, des de la Secretaria d'Acció Ciutadana i des de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, així com el Departament de Justícia, des de la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil han encarregat a la Fundació FIAS la coordinació i dinamització d'aquest projecte.

La Xarxa Òmnia
Aquesta experiència es realitza en el marc de la Xarxa Òmnia (http://xarxa-omnia.org), una iniciativa que va néixer l'any 1999 per a lluitar contra la fractura digital com una acció del Departament de Benestar i Família i el Departament d'Universitats Recerca i Societat de la Informació. L'any 2001, amb la participació del Departament de Justícia, la Xarxa Òmnia es va introduir als centres penitenciaris on la Fundació Innovació per l'Acció Social (FIAS) dinamitza set Punts Òmnia i en coordina 42 que formen part dels 111 Punts que composen la Comunitat Social de la Xarxa de Telecentres de Catalunya (www.xarxa365.cat) de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament de Governació i Administracions Públiques.

Aquest any 2007 i en ple procés de renovació dels equipaments informàtics de la Xarxa Òmnia s'ampliarà el projecte als onze Centres Penitenciaris de Catalunya, en una actuació pionera a l'Estat espanyol d'introduir de forma estable i permanent un espai d'accés, des d'una vessant social, a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).