La candidatura presentada pel Capítol Català de la Internet Society (ISOC-CAT) amb el suport del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans, la Fundació Observatori per la Societat de la Informació, la Fundació I2CAT i ha estat escollida per situar a Barcelona la seu permanent de la Coordinadora de Capítols Europeus de la Internet Society (ISOC-ECC).

ISOC-ECC esdevindrà un interlocutor clau en temes d’Internet entre la societat civil i la Unió Europea i participarà en consorcis europeus del sector com ara EURid, responsable de la gestió del domini “.eu”.

Dels vint capítols europeus que s’integren a la ISOC-ECC, la candidatura catalana ha obtingut tretze vots enfront l’únic vot que ha obtingut la candidatura conjunta presentada pel capítol espanyol (ISOC-ES) i el capítol gallec (ISOC-GA). D’altra banda s’han registrat 6 abstencions.

A la reunió de la Internet Society celebrada a Barcelona, el maig de 2004, es va arribar a un acord entre la seu mundial d’ISOC a Reston (EUA), i els capítols europeus on es varen establir les bases d’ISOC-ECC que posteriorment va decidir establir la seu de l’entitat en un dels països membres de l’Unió Europea.

Establir la seu d’ISOC-ECC garantirà a la comunitat catalana a la Xarxa la participació en les decisions relatives al govern d’Internet a nivell europeu i internacional, amb el conseqüent suport a les polítiques de descentralització i de defensa del multilingüisme. Igualment suposarà un impuls per la participació dels agents empresarials i acadèmics catalans en projectes europeus especialitzats.

El conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, ha expressat "la satisfacció del Govern per situar a Barcelona una seu d’àmbit continental que recolza l’Estratègia de la Societat de la Informació de la Generalitat". "Aquesta estratègia, que es vehicula a través del Pla Director d’Infraestrucutures de Telecomunicacions i el Pla de Serveis i Continguts", ha recordat el conseller, "es planteja, entre molts altres objectius, enfortir el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) aglutinant centres de decisió relacionats amb les comunicacions electròniques i la Societat de la Informació".

Què és la Internet Society?

La Internet Society (ISOC) és una organització internacional amb seu a Reston, Estats Units, creada el 1992. Compta amb 150 organitzacions i 16.000 persones associades en 180 països. És una organització clau en el debat sobre el futur de la xarxa i d’ella en depenen els grups responsables dels estàndards de la infraestructura d’Internet, com la Internet Engineering Task Force (IETF) i la Internet Architecture Board (IAB). Les seves àrees de treball principals són els estàndards, l’educació i les polítiques públiques d’Internet.

L’activitat internacional d’ISOC es fonamenta en els 80 capítols distribuïts en 64 països. Els capítols són agrupacions de persones, normalment establertes com a organitzacions sense ànim de lucre, que comparteixen els principis i els objectius d’ISOC, i es comprometen a defensar-los en el seu àmbit territorial.

Què és ISOC-CAT?

ISOC-CAT és el Capítol Català de la Internet Society, una associació sense ànim de lucre, establerta a Barcelona el 1995, essent el primer capítol de la Internet Society (ISOC) fundat a l’Estat i que actua en l’àmbit del Països Catalans. ISOC-CAT segueix el mateix esperit que ISOC: “Internet per a tothom”, amb un interès especial en promoure el multilingüisme, la presència del català a la xarxa, i l’aprofitament de les possibilitats que ofereix Internet per a la comunitat catalanoparlant en tots el seus àmbits: polític, econòmic i social.

ISOC-CAT participa en organismes internacionals d’estandardització i actua en l’àmbit del domini lingüístic català. és membre fundador de l’Associació PUNTCAT i actualment n’ostenta la presidència.