El conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, ha lliurat avui al president del Parlament, Ernest Benach, l’informe que ha de servir de punt de partida per a la redacció de la Llei electoral de Catalunya i que ha elaborat la Comissió d'experts en matèria electoral. Les 50 propostes que recull l’informe tenen com a objectiu afavorir la participació electoral; garantir una representació proporcional i la representació de les diverses zones del territori; establir una relació més pròxima entre votants i representants, i garantir la transparència del procés electoral.
La Comissió d’experts es va crear per Acord del Govern el 27 de març i està formada per un president, Josep M. Colomer Calsina, i cinc vocals: Agustí Bosch Gardella, Joan Botella Corral, Jaume Magre Ferran, Josep M. Reniu Vilamala i Jordi Sauret Pont.
• Participació
Entre les mesures que proposen els experts per afavorir la participació electoral destaca la possibilitat de vot anticipat en persona, en oficines de correus, durant 15 dies des de l’inici de la campanya electoral. Així mateix, es proposa el vot per Internet amb condicions tècniques que garanteixin l’acreditació del votant, el secret del vot i la fiabilitat del recompte de vots.
Les urnes mòbils per a residències de gent gran, hospitals, nuclis de població molt aïllats i centres penitenciaris, juntament amb la difusió de paperetes en Braïlle, són altres mesures encaminades a promoure la participació.
També es proposa que tots els candidats estiguin inscrits en el cens electoral d’algun municipi de la circumscripció en què es presentin i no limitar la reelecció dels diputats.
• Representació
Els experts coincideixen a assenyalar que una circumscripció electoral única per a tot Catalunya igualaria el valor del vot individual a tot el territori i probablement faria augmentar la proporcionalitat entre vots i escons. Però en no haver-hi coincidència entre els experts de la Comissió sobre la compatibilitat entre la circumscripció única i el mandat d’assegurar una representació adequada de les diverses zones del territori, la Comissió proposa per unanimitat que les circumscripcions electorals es basin en els set àmbits territorials de l’Administració de la Generalitat: Barcelona, Catalunya Central, Girona, Lleida, Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.
Els experts plantegen també eliminar l’actual nombre màxim d’escons per a la circumscripció de Barcelona. L’informe proposa adjudicar un mínim inicial de dos d’escons a cada una de les altres sis circumscripcions i repartir els 123 escons restants entre totes les circumscripcions d’acord amb la població.
No obstant això, s’aposta per mantenir el nombre de 135 escons del Parlament i la fórmula d’assignació d’escons als partits segons la mitjana més alta (o fórmula d’Hondt), com també la barrera mínima d’un 3% dels vots en cada circumscripció.
Per afavorir una relació més pròxima entre votants i representants es proposa eliminar les llistes tancades i s’opta per una llista oberta o “desbloquejada” que permeti votar la llista sencera o donar vots preferents a alguns candidats individuals. Aquesta és la forma de vot utilitzada a la majoria de països d’Europa i comporta votar per una sola llista de partit i no per candidats de diferents partits. D’aquesta manera, els electors podran marcar alguns candidats de la llista: entre un i nou a Barcelona, entre un i tres a Catalunya Central, Girona, Lleida i Camp de Tarragona i un de sol a les Terres de l’Ebre i Pirineu-Vall d’Aran. Es prioritzaria l’elecció dels candidats que hagin obtingut un nombre de vots preferents superior al 5% dels vots de la candidatura.
• Transparència
Com a mesures per promoure la transparència del procés electoral se suggereix la prohibició d’inauguracions, presentacions, exposicions i primeres pedres des de la convocatòria de les eleccions.
Una altra mesura és l’enviament d’un únic sobre a totes les llars amb les paperetes i informació de totes les candidatures amb representació parlamentària.
Altres propostes que es preveuen són: garantir la imparcialitat i el pluralisme en la informació de la ràdio i la televisió públiques sobre les campanyes electorals i dur a terme debats obligatoris entre els caps de llista.
També es planteja la imposició de sancions efectives als partits per excés de despesa, per acceptar donacions privades il•legals, per vulnerar normes de campanya, per no retre comptes i per no retirar la publicitat electoral.
Sindicatura Electoral de Catalunya
Finalment, els experts proposen la creació de la Sindicatura Electoral de Catalunya per al control de la legalitat dels processos electorals i la garantia dels drets electorals dels ciutadans. Aquesta institució d’autogovern electoral tindria totes les competències que abans tenien atribuïdes les juntes electorals provincials i totes les que li adjudiqui la Llei electoral.
La campanya institucional d’informació de la data de les eleccions i de les condicions per exercir el dret de vot, així com de promoció de la participació, seria a càrrec de la Sindicatura Electoral de Catalunya i no del Govern de la Generalitat.