La participació als comicis autonòmics ha arribat a les 18 hores al 45,31 per cent, segons ha explicat el conseller de Governació i Administracions Públiques, Xavier Sabaté. Girona és la circumscripció on la participació és més alta, amb un 47,69 % fins a les 18 hores. A Lleida han votat el 47,08 % dels electors; a Barcelona ho han fet el 45,26 %, i a Tarragona, el 42,53% de l'electorat.

Fins a les 18 hores d’avui, dimecres, 1 de novembre, la participació més alta registrada ha estat a Girona, amb un 47,69 per cent, mentre que a la resta de circumscripcions s’ha assolit la següent: a Lleida, 47,08%; a Barcelona, 45,26% i a Tarragona, 42,53%. Al primer avanç de participació, la primera i darrera circumscripció en índex de participació han estat les mateixes, es a dir, Girona i Tarragona, respectivament. No obstant, en aquest darrer avanç, la segona circumscripció amb major percentatge de participació ha estat Lleida, i no Barcelona, com ha succeït al primer avanç.

El percentatge de participació global és del 45,31 per cent. Les darreres eleccions al Parlament de Catalunya de 2003 el percentatge va arribar al 51,17%, mentre que l’any 1999 el índex de participació va ser del 46,41 per cent. El conseller Sabaté també ha informat que l’índex està 2,40 punts per sota de la mitjana de les eleccions autonòmiques encara que “hi ha hagut eleccions amb una participació menor”. Xavier Sabaté també ha volgut recordar en la seva compareixença que fins a les 20 hores, quan tanquin els 2.689 col·legis electorals de Catalunya, hi ha temps per votar aquells electors que no ho hagin fet. Més enllà, també ha recalcat que les xifres de participació responen a les dades registrades fins a les sis de la tarda.

Respecte a la participació obtinguda, el conseller ha declarat que “segurament mai hi ha una única causa”, encara que ha assenyalat que cal esperar als anàlisis posteriors. En aquest sentit, ha anunciat que la següent compareixença es produirà en torn a les 21.15 hores, quan es donaran resultats provisionals amb certa contundència. Sabaté ha avisat de la possibilitat d’avançar-se la roda de premsa “gràcies al funcionament òptim amb la tramesa de dades amb l’ús dels nous mitjans”.

Recordar que el seguiment d’aquest escrutini es podrà fer a partir de les 20 hores per via telemàtica actualitzada constantment: www.parlament2006resultats.cat, entre altres eines disponibles. I un cop s’obtingui un percentatge fiable, el conseller de Governació i Administracions Públiques, juntament amb el portaveu del Govern, Joaquim Nadal, compareixeran per avançar els resultats provisionals de l’escrutini de les eleccions que han de decidir els representants parlamentaris de Catalunya.