La Plataforma per la Unió del poble gitano, entitat que agrupa a persones gitanes i a la pràctica totalitat d'associacions gitanes a Catalunya, va organitzar el 4 i 8 d'abril dos actes per commemorar el Dia Internacional del poble gitano, amb la participació de diferents alts càrrecs del departament de Governació i Administracions Públiques.

D’una banda, el dimecres 4 d’abril es va fer la tradicional recepció al Parlament de Catalunya per part del President, el senyor Ernest Benach, on sis dones gitanes de diferents edats van pronunciar diversos parlaments. A l’acte institucional hi van assistir prop de 150 persones representant a les entitats gitanes, i va comptar amb la presència del secretari d’Acció Ciutadana, el senyor Francesc Simó.

Per altra banda, el diumenge 8 d’abril, data concreta en què se celebra el Dia internacional del poble gitano, es van dur a terme diferents actes: al matí, al riu Besòs a l’alçada de Sant Adrià, es va fer l’ofrena floral, amb la participació de més de 200 persones gitanes i no gitanes. A la tarda, els actes es van iniciar a la Font Màgica de Montjuïc, on el tradicional espectacle musical va incorporar l’homenatge al poble gitano, moment en què es van mostrar els colors de la bandera gitana i es va fer sonar l’himne gitano. Més tard, al recinte el Barcelona Teatre Musical (antic Palau d’Esports) es va dur a terme un festival flamenc que va comptar amb diferents actuacions musicals de cant i ball, i on hi va assistir el subdirector d’Associacionisme i Voluntariat, el senyor Ramon Vílchez.

La Secretaria d’Acció Ciutadana col•labora cada any en l’organització d’aquests actes.