El Departament de Governació i Administracions Públiques ha acreditat més de 500 periodistes de 52 mitjans de comunicació per informar des del Centre de Difusió de Dades (CDD), que s'ubicarà al Palau del Parlament de Catalunya, i que avui, dimarts, 31 d'octubre, el conseller Xavier Sabaté presenta, juntament amb el Centre de Procés de Dades (CPD). Es tracta de dos dels centres des d'on es difondran les dades provisionals de les eleccions que tindran lloc demà, 1 de novembre.

Vint-i-dos canals de televisió, setze emissores de ràdio, catorze mitjans de premsa escrita i digital i agències de notícies, juntament amb mitjans telemàtics y set unitats mòbils informaran durant tota la jornada dels avanços de participació i dels resultats provisionals de l’escrutini. 16 venen de fora de Catalunya, dels quals quatre són estrangers. En total, s’han acreditat més de 500 periodistes per a la cobertura informativa de la jornada electoral des del Parlament de Catalunya, que obre avui les seves portes durant la visita. L’objectiu de la visita el dia anterior als comicis ha estat comprovar sobre el terreny la marxa dels treballs tècnics preparatoris del dispositiu de difusió.

Al Centre de Difusió de Dades (CDD), situat al Palau del Parlament, es faran servir els mecanismes habituals per a la difusió de la informació, com ara els de tipus audiovisual, els terminals interactius de consulta, els informes adreçats als mitjans de comunicació o els missatges SMS. A més i per fer un seguiment acurat i en línia s’ha creat el web de resultats (www.parlament2006resultats.cat), encara que el web electoral (www.parlament2006.cat) continuarà operatiu per completar la informació. Deu dies després de la jornada electoral es publicaran els resultats definitius en suport CD-ROM, amb una aplicació de consulta per facilitar l’accés i l’anàlisi de la informació. De fet, la difusió i els avanços de participació i l’escrutini es podran seguir durant tota la jornada a través d’Internet consultant el web de resultats, que estarà operatiu únicament durant el dimecres 1 de novembre. El web electoral, en funcionament des del mes de setembre i que està rebent nombroses visites, també farà el seguiment dels comicis.

A banda de totes aquestes eines, es posa a la disposició dels més de 500 periodistes acreditats al Parlament de Catalunya la sala de premsa, els boxes i espais concrets per difondre la informació durant la jornada. En concret, s’han habilitat 26 línies de veu, 6 de fax, 45 línies XDSI i 21 d’ADSL. En la sala de premsa es produiran les compareixences del conseller de Governació que començarà a les deu i quart del matí amb una roda de premsa sobre la constitució de les meses electorals una hora abans. A més, la consellera del Departament d’Interior, Montserrat Tura, compareixerà a les nou del matí per explicar l’obertura de col·legis.

Posteriorment, a les dues del migdia, Xavier Sabaté farà públic el primer avanç de participació amb les dades registrades fins a la una. De la mateixa manera actuarà a les set de la tarda quan comuniqui la participació registrada fins a les sis. Un cop tancades les meses electorals, començarà l’escrutini dels resultats provisionals que el conseller Sabaté presentarà un cop s’obtingui un percentatge fiable, juntament amb el portaveu del Govern, Joaquim Nadal. Cal recordar que els resultats són provisionals, ja que serà necessari comptabilitzar els electors absents residents a l’estranger. De fet, aquest col·lectiu encara pot votar per correu certificat durant el dia d’avui, mentre que el termini per als que van triar emetre el seu vot als consolats va concloure el passat 25 de setembre.

El Parlament, a banda d’acollir el Centre de Difusió de Dades, també inclou el Centre de Processament de Dades (CPD), on es processaran les dades rebudes des del Centre de Recollida d’Informació (CRI), situat a l’edifici de la Campana. Aquest és el punt de recollida de les dades enviades des dels col·legis electorals catalans.

A banda dels periodistes que cobriran la jornada electoral, s’hi han de sumar els cossos de seguretat, que mobilitzaran més de 10.000 agents, entre mossos d’esquadra, policia local i cossos de seguretat. A més, cal recordar la presència dels 24.945 membres de mesa titulars (hi ha el doble de suplents), els 6.342 representants de l’Administració i els 1.633 coordinadors de col·legis que assistiran la votació, juntament amb els apoderats i interventors. També els candidats, que sumen 2.400 entre les quatre circumscripcions, tindran la seva funció l’1 de novembre, quan l’electorat decidirà els representants parlamentaris.