El conseller de Governació i Administracions Públiques i president del Consorci Administració Oberta Electrònica de Catalunya (Consorci AOC), Joan Carretero, i el president de la Fundació puntCAT, Joan Francesc Gras, han signat avui un conveni per facilitar a les entitats locals catalanes la provisió de registres del domini .cat.

En virtut d’aquest conveni, el Consorci AOC es compromet a portar a terme les actuacions necessàries per tal que els ens locals puguin accedir a registrar els seus topònims en el domini .cat, mentre que la Fundació puntCAT en gestionarà el registre. Aquesta fundació és qui té la competència de la gestió d’aquest domini, reconegut internacionalment des del mes de setembre de l’any passat.

L’AOC destinarà un màxim de 120.000 euros a aquesta iniciativa, una quantitat que s’ha establert fent una avaluació de 1.000 dominis toponímics que les dues parts es comprometen a promoure per registrar-los a favor de les entitats locals corresponents. Segons l’acord amb la ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), s’ha obert un període de tres mesos reservat per tal que les entitats públiques puguin tenir prioritat a l’hora de reservar els seus dominis. L’acord estableix que l’AOC es farà càrrec del cost del registre durant un període de dos anys.

Durant l’acte de signatura del conveni, el conseller Carretero s’ha felicitat pel reconeixement oficial del domini .cat i ha assegurat que el Govern de Catalunya estarà al costat d’iniciatives com aquesta. Segons ha afegit, el fet que molts municipis catalans adoptin aquest domini “és un pas endavant com a país”.

Fins ara, centenars de municipis i ens locals han mostrat interès per adoptar aquest domini, tot i que els propers dies es farà una comunicació oficial a tots els ajuntaments amb el contingut del conveni signat avui i amb explicacions concretes sobre com han de començar els tràmits.