El conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, presidirà demà dimecres, dia 9 de maig, a Montserrat, l'onzena edició de la trobada de les associacions de jubilats i pensionistes de les cases del mar de Catalunya.
S'hi preveu l'assistència de més de 700 persones d'associacions de jubilats i pensionistes de les 13 cases del mar que la Secretaria d'Acció Ciutadana té al llarg de la costa catalana (de la demarcació de Barcelona: Barcelona, Vilanova i la Geltrú i Arenys de Mar; de la demarcació de Girona: Blanes, Tossa de Mar, Port de la Selva, Llançà, Roses i Palamós; de la demarcació de Tarragona: Tarragona i Cambrils, i de la demarcació de les Terres de l'Ebre: l'Ametlla de Mar i Sant Carles de la Ràpita). També hi participaran associacions de jubilats i pensionistes del mar de poblacions que no tenen casa del mar però que estan vinculades a les més properes (Calafell, de la demarcació de Tarragona, i l'Ampolla i les Cases d'Alcanar, de les Terres de l'Ebre).

El conseller farà lliurament d'un obsequi als presidents de les associacions de les cases del mar abans del dinar de germanor, a les 14.15 h aproximadament, al restaurant de l'abadia de Montserrat.

Les cases del mar són equipaments que ofereixen espais per facilitar la cohesió social, la convivència i el civisme. S'hi desenvolupen activitats encaminades a fomentar el civisme, la cultura del respecte a les persones, i a la vegada són espais de trobada oberts a tothom. Antigament depenien de l'Institut Social de la Marina del Ministeri de Treball i Afers Socials. L'any 1998 es va produir el traspàs a la Generalitat, concretament a l'antic Departament de Benestar Social. Actualment formen part de la xarxa d'equipaments cívics de la Secretaria d'Acció Ciutadana del Departament de Governació i Administracions Públiques, una xarxa composta per més de 150 equipaments (casals cívics, hotels d'entitats, casals de gent gran i cases del mar).

Al principi, les cases del mar estaven pensades únicament per a pescadors jubilats, però amb el pas del temps s'han obert a altres sectors de la societat amb un projecte comú: viure la jubilació de manera activa i participativa.

La trobada se celebra ininterrompudament des de 1999, en què ja depenien de la Generalitat de Catalunya. L'acte està organitzat per la Secretaria d'Acció Ciutadana.