El conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, lamenta que la Junta Electoral Central hagi denegat la possibilitat de fer una prova pilot perquè les persones invidents puguin exercir el dret a vot amb confidencialitat, un fet que no es compleix avui dia. Després de reunir-se amb diverses organitzacions d'invidents, com l'Associació Catalana per a la Integració dels Cecs (ACIC), el conseller considera que s'hauria d'aplicar el mètode suec, que consisteix a introduir cada butlleta electoral normal amb el sobre corresponent dins d'un segon sobre. En aquest segon sobre, i en sistema braille, hi hauria escrit el nom de la candidatura que conté. D'aquesta manera, només la persona cega sabria a quina candidatura dóna el vot i els membres de la mesa, en el recompte, no trobarien cap butlleta diferent de la resta.

El Departament de Governació va demanar a la Junta Electoral Central que permetés fer una prova pilot amb aquest sistema en les eleccions al Consell General d’Aran del dia 27 de maig. La Junta Electoral Central, però, ha rebutjat aquesta possibilitat.

Sistema aplicat a Suècia, l’Índia o Costa Rica

En qualsevol cas, el conseller Puigcercós espera que el sistema de votació per a persones invidents es pugui aplicar amb normalitat en el futur. En aquest sentit, considera que les eleccions generals serien una ocasió idònia per dur a terme una primera experiència.

El titular del Departament de Governació assegura que el sistema no suposa una càrrega econòmica significativa i recorda que molts països ja l’apliquen. El sistema es fa servir amb normalitat a Suècia, Alemanya, l’Índia o Costa Rica, entre altres.