El web electoral és el puntal del sistema d'informació electoral que va posar en marxa el Departament de Governació i Administracions Públiques a mitjan setembre. El protagonisme assolit és fruit de les consultes que a un dia vista de les eleccions al Parlament supera els 420.000 accessos. També les consultes telefòniques, tant al 012 com a l'Àrea de Processos Electorals, han augmentat de manera exponencial amb més de 5.200 trucades fins avui, dimarts, 31 d'octubre. El correu electrònic i les consultes presencials completen el sistema d'informació electoral multicanal, juntament amb la nova eina posada en marxa gràcies a un sistema en línia que permet a l'elector conèixer el lloc on ha d'anar a votar amb les mínimes dades personals.

El web electoral, www.parlament2006.cat, des que es va crear, ara fa més d’un mes, tenia l’objectiu d’informar, tant la ciutadania com els membres de l’Administració o els mitjans de comunicació, de forma prèvia, sobre els propers comicis. A un dia vista de la celebració de les eleccions, el nombre de consultes es xifra en 420.884 accessos.

Dos indicatius més del web electoral: la durada i la impressió de part dels seus continguts. La durada mínima de les visites en les diferents setmanes ha estat de set minuts de mitjana. A més, s’han realitzat 59.474 reproduccions. Durant les dues darreres setmanes, el 73 per cent de les consultes al web han estat internacionals. A més, s’han registrat 280 consultes sobre les eleccions autonòmiques al correu electrònic, parlament2006@gencat.net.

La via telefònica també ha estat una opció molt requerida per part de l’electorat. De fet, les consultes realitzades al 012 i a l’Àrea de Processos Electorals superaven les 2.000 trucades durant la precampanya, mentre que la setmana passada s’arribava a les 3.668 trucades i sumant les realitzades aquesta setmana s’han superat les 5.200 consultes.

El sistema recentment implementat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), a proposta de l’Àrea de Processos Electorals del Departament de Governació i Administracions Públiques, per conèixer on li correspon votar a cada elector permet una doble via de consulta: la telefònica o la telemàtica. No obstant això, les dues opcions permeten guanyar confidencialitat i agilitar el procés, ja que l’elector només ha de comunicar l’adreça postal d’empadronament —sense aportar cap dada personal més com succeïa fins ara— i rep ràpidament la informació amb el col·legi i mesa on ha d’anar a votar. D’aquesta manera, únicament cal donar a conèixer la província i el municipi d’empadronament, el nom del carrer i el número, i la primera lletra del cognom. Aquest pioner servei en línia és accessible trucant al 012 o omplint directament un formulari a l’adreça https://censoelectoral.ine.es/censo/ce_mesas.indice.

Les delegacions territorials i els casals catalans a l’estranger han estat els escenaris de les consultes presencials, la darrera via utilitzada pels electors per resoldre els possibles dubtes entorn a les eleccions al Parlament de Catalunya.