L’Institut Català del Sòl (Incasol) ha adquirit 26 hectàrees de terreny en el terme municipal d’Olvan, on construirà un nou polígon industrial. Amb aquesta adquisició, la Generalitat impulsa la creació d’un sector d’abast comarcal d’iniciativa pública, que aportarà sòl a preus competitius i afavorirà el creixement industrial del Berguedà.

El sector tindrà una superfície aproximada de 50 hectàrees, amb 300.000 m2 de sostre industrial. Està situat en un emplaçament privilegiat, prop de l’Eix del Llobregat (C-16) i a peu de la carretera comarcal C-154, que connecta Olvan amb Vic. L’Incasol està duent a terme els estudis de planejament necessaris per delimitar l’àmbit precís del sector.

La demanda d’un nou polígon industrial al Berguedà ha estat llargament reclamada pels sectors econòmics i socials, així com pels ajuntaments de la comarca. El seu abast comarcal donarà resposta a la ubicació d’activitats econòmiques estratègiques i es preveu que actuï com un revulsiu per impulsar l’economia del Baix i de l’Alt Berguedà i de l’eix del Llobregat en el seu conjunt.

Programa de Sòl 2005-2008

La urbanització d’aquest sector s’inscriu al Programa de Sòl 2005-2008 de l’Institut Català del Sòl. El programa, que va ser presentat la setmana passada pel conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, crearà 1.480 hectàrees de sòl industrial, en 20 actuacions estratègiques arreu de Catalunya. La incorporació d’aquest sòl industrial es durà a terme amb l’objectiu de crear polaritats d’activitat econòmica tot evitant la dispersió de sectors de petit tamany, que en conjunt provoquen una gran despesa de sòl lliure, són escassament eficients en termes econòmics i plantegen més problemes d’accessibilitat.

1 d’abril de 2005