El Consell d’Administració de l’Institut Català del Sòl ha aprovat l’adquisició de 39,80 hectàrees del que serà el nou polígon industrial de la ciutat d’Almacelles. El futur sector, anomenat Pla de la Saira, es preveu amb una superfície aproximada de 60 hectàrees. Estarà situat a peu de la carretera N-240 (A-22) que comunica Almacelles amb la ciutat de Lleida i molt a prop de la futura infraestructura de l’aeròdrom que es durà a terme al municipi d’Alguaire.

Aquesta nova intervenció ultrapassa amb escreix el sector industrial el Pla de la Creu desenvolupat per l’Institut Català del Sòl en el mateix municipi i actualment ja exhaurit (3,02 hectàrees).

El nou sector ha estat incorporat per l’ajuntament d’Almacelles en el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal que actualment està en procés de tramitació. Els treballs de redacció de planejament del Pla Parcial de la Saira es preveu que s’iniciïn dins l’any 2006.

A més del sector el Pla de la Saira, l’Institut Català del Sòl està treballant en el desenvolupament de 961 hectàrees de sòl industrial a les comarques de Ponent distribuïdes en 18 nous polígons. D’aquestes, 51,8 hectàrees es troben en aquest moment en fase d’urbanització. D’entre els sectors en preparació, cal fer menció del nou gran polígon de la ciutat de Lleida, Torre Blanca-Quatre Pilans amb 250 hectàrees, o el nou sector de la ciutat de Tàrrega, el Boscarró-Plans d’Ofegat amb 320 hectàrees.

Tots aquests nous sectors s’inscriuen en el Programa de Sòl 2005-2008, promogut pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, que té com a objectiu cobrir la demanda de sòl industrial per potenciar la competitivitat del país i contribuir al seu equilibri territorial. El Govern de la Generalitat impulsa aquest potent pla d’activació de sòl residencial i industrial que incidirà de forma efectiva en el desenvolupament econòmic de Catalunya dels propers anys.