El Departament de Política Territorial i Obres Públiques i l'Ajuntament de Lleida han signat un conveni per a l'execució de la tercera fase de rehabilitació de l'entorn de la Seu Vella de Lleida. L'obra tindrà un cost de 500.000 euros i respon a la voluntat d'ambdues administracions de continuar el procés de recuperació del monument més emblemàtic de la ciutat.

Amb signatura del conveni, autoritzat en la darrera sessió plenària de l’ajuntament de Lleida, el DPTOP i la Paeria mostren la seva voluntat de donar un nou impuls en aquesta actuació i continuar col·laborant en el treball de rehabilitació, millora i conservació del patrimoni de Lleida.

D’acord amb el conveni, l’actuació prevista es centrarà sobretot al baluard de la Llengua de la Serp, la plaça de la Sardana i l’accés a la porta del Lleó. Cal destacar que es recuperarà aquella part de la muralla que l’erosió ha anat desgastant tot reforçant i recuperant l’estructura de les parets. D’aquesta manera, a més d’acabar la restauració de la part de muralla, s’incorpora al conjunt de l’espai del turó de la Seu Vella i es potencia així la seva força i unitat global.

 L’obra serà executada per l’Ajuntament de Lleida i tindrà un cost de 500.000 euros que seran finançats a parts iguals per l’Institut Català del Sòl i la Paeria. Està previst que s’executi en el període 2007-08.

Rehabilitació de la Llengua de la Serp

Les dues anteriors fases de rehabilitació de la Seu Vella, finalitzades els anys 2004 i 2005, han tingut un cost de 1,3 MEUR i han permès la urbanització de l’interior de la Seu Vella. Aquestes actuacions les ha executat també l’ajuntament amb el cofinançament de l’Institut Català del Sòl.

L’Incasol, a més, ha executat les obres de rehabilitació de la Llengua de la Serp mitjançant el lligament de les dues làmines del mur de muralla, la impermeabilització i pavimentació del tram central i el drenatge de les aigües de pluja fins a un desguàs a l'exterior del conjunt. Aquestes obres, cofinançades amb la Paeria, van tenir un cost de 291.435 euros i finalitzaren l’any 2004.

Les diferents obres de rehabilitació de l’entorn de la Seu Vella s’emmarquen en els diferents protocols de col·laboració que han signat els departaments de Cultura i de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de frenar el progressiu deteriorament dels nuclis antics i entorns monumentals de diferents poblacions de Catalunya. D’acord amb aquest protocol, l’Incasol destina l’1% del pressupost de les obres que promou a aquests projectes.