El DPTOP ha finalitzat la primera fase d'urbanització del soterrament de la línia dels FGC a Sant Andreu de la Barca, que permet dotar la ciutat d'un nou eix cívic per als vianants integrat en l'entorn urbà, així com la reordenació viària de l'entorn. Les obres, que tenen un pressupost total de 7,6 MEUR, van començar la primavera passada i està previst que finalitzin el febrer de 2009.

L’any 2002, el DPTOP va finalitzar el soterrament de la línia de FGC a Sant Andreu de la Barca, fet que va suposar una gran millora per als veïns de la zona alhora que va generar un nou espai urbà. Arran del soterrament, es va pavimentar el passeig del Ferrocarril i es va garantir la circulació de vehicles a l’àmbit, tot i que de forma poc definida.

Per tal de garantir la fluïdesa del trànsit i millorar el pas dels vianants, el DPTOP va impulsar el projecte d’urbanització del nou espai fruït d’aquest soterrament i dels carrers que hi conflueixen. L’actuació suposa una inversió total de 7,6 MEUR, assumida a parts iguals entre la Generalitat i l’Ajuntament.

Nou espai públic urbà

L’objectiu del projecte és la recuperació d’aquest àmbit com a espai públic urbà així com millorar la vialitat del seu entorn. Per tal d’aconseguir-ho, el projecte inclou:

.- La reorganització viària del municipi, facilitant les connexions entre carrers i creant un nou eix vertebrador al centre de la ciutat paral·lel a l’antiga N-II

.- La urbanització d’un nou espai per a vianants integrat al casc antic

.- La creació de nous aparcaments per donar servei al municipi, especialment a l’entorn de l’estació

.- La recuperació de l’antiga estació

Nous espais reordenats

Aquesta primera fase de les obres, que ha suposat ja una inversió de 2,5 MEUR, s’ha centrat en l’encreuament de la Via de l’Esport, un dels principals eixos viaris del municipi, amb el carrer del Ferrocarril i el carrer de l’Anoia, així com en la plaça Garcia Lorca, que ha d’acollir el futur teatre municipal.

Els treballs han permès cobrir les vies del FGC en l’àmbit del carrer Anoia, allargant així el passeig del carrer del Ferrocarril, i fer-ne la posterior urbanització. D’altra banda, s’ha urbanitzat la plaça de la Pau i la Via de l’Esport, en el tram comprès entre aquesta plaça i l’avinguda de la Constitució. L’encreuament de la Via de l’Esport i l’avinguda de la Constitució s’ha resolt amb la construcció d’una rotonda que permetrà augmentar la fluïdesa del trànsit.

Així mateix, s’ha urbanitzat gran part de la plaça Garcia Lorca, amb l’excepció del terreny al voltant del solar on l’Ajuntament té previst construir un nou teatre municipal. Està previst que al costat del futur teatre s’ubiqui també un aparcament. No obstant això, fins que aquest aparcament no estigui en funcionament es manté el que ja existeix a la part de la plaça que toca l’avinguda de la Constitució.

Un passeig ciutadà

La segona fase de les obres, que s’allargarà fins el febrer de 2009, preveu finalitzar la urbanització de la plaça Garcia Lorca, els carrers de l’Anoia i de la Constitució i construir la nova zona d’aparcament al costat del futur teatre municipal. Així mateix, s’executarà la urbanització de tot el carrer del Ferrocarril, que es projecta com el principal eix de vianants de la població en sentit longitudinal.