La Generalitat i els ajuntaments de Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Parets del Vallès, Lliçà de Vall i Montcada i Reixac han constituït, aquest matí, el Consorci del Parc de l'espai d'interès natural de Gallecs amb l'objectiu d'assumir la gestió, l'explotació, la protecció i la conservació dels seus terrenys. D'aquesta es posa en marxa el consorci, previst en el Pla director aprovat pel Govern el mes d'abril de l'any 2005, que vetllarà per la gestió d'aquest paratge de 774 ha i per la protecció i millora dels seus valors ecològics, paisatgístics, agrícoles, forestals i productius.

En l’acte, que s’ha celebrat a l’Ajuntament de Mollet del Vallès, els Departaments de Política Territorial i Obres Públiques; Agricultura, Ramaderia i Pesca; i Medi Ambient i Habitatge; juntament amb els ajuntaments concernits han fet el pas definitiu per garantir un espai lliure d’urbanització, que es mantindrà com a espai natural, terreny agrícola i àmbit de lleure en la natura per als ciutadans de les poblacions veïnes.

Amb la constitució del Consorci de l’espai d’interès natural de Gallecs els ajuntaments que en formen part veuen a la fi satisfeta la seva reivindicació històrica de participar en la gestió d’aquest paratge de gran valor ambiental per als municipis i els seus veïns.

En aquest sentit, i des de l’inici de la legislatura, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques es va marcar com a objectiu prioritari integrar Gallecs en el sistema metropolità d’espais oberts, d’acord amb els criteris de planejament territorial i d’ordenament urbanístic que impulsa. Així, el mes d’abril passat el Govern aprovava el pla director urbanístic del paratge de Santa Maria de Gallecs que permet la preservació definitiva de les 744 hectàrees que constitueixen l’espai central de Gallecs.

Gestió consorciada

El Consorci del parc de Gallecs, tal i com ja preveu el Pla director urbanístic del paratge, reuneix a la Generalitat i als municipis implicats per gestionar l’espai de manera conjunta. El Consorci rep el sòl protegit en règim de cessió i el gestionarà per tal de complir els següents objectius:

 a) Explotar, protegir i conservar els terrenys inclosos en el seu àmbit territorial.

b) Protegir i millorar els valors ecològics, paisatgístics, agrícoles, forestals i productius.

c) Gestionar els terrenys de l’espai de manera respectuosa amb els seus valors intrínsecs.

d) L’aprofitament racional dels recursos de l’espai, i el desenvolupament econòmic i tecnològic de les activitats agràries.

e) La connectivitat de l’espai amb altres espais lliures i la creació de corredors biològics.

f) L’educació mediambiental.

El Consorci està regit pel Consell Plenari i la Comissió executiva. El Consell Plenari del Consorci està format per representants dels tres departaments de la Generalitat i dels ajuntaments integrants. Es tracta de l’òrgan superior de direcció del Consorci i és l’encarregat d’aprovar el contracte programa quadriennal d’inversions. Així com també d’establir l’import de les inversions extraordinàries i aprovar el pressupost anual. La Generalitat assumirà el 51% de les aportacions de funcionament anuals. La Comissió executiva, per la seva banda, és l’òrgan col·legiat encarregat de dur a terme les actuacions que programa el Consell Plenari.

Pla director

El Pla director urbanístic del paratge de Santa Maria de Gallecs té com a objecte la protecció i ordenació del parc de Santa Maria de Gallecs el conformen 774 hectàrees d’un alt interès natural i agrícola. Aquest paratge compleix, a més, la funció de separador entre els àmbits urbanitzats de la riera de Caldes i el Tenes, així com de connector natural entre els espais de la serralada litoral (Cingles del Bertí, el Farell) i la serralada Litoral (serra de Marina, Cèllecs). Des del punt de vista dels valors paisatgístics, Gallecs és un dels pocs exemples de plana vallesana que s’ha mantingut lliure d’urbanització.

El Pla també preveu l’ordenació dels espais situats entre les àrees ja urbanitzades i la xarxa viària existent en l’entorn de l’àmbit preservat. Així el contacte entre els teixits urbans i l’espai obert tindrà un caràcter harmònic i ordenat.

La fi d’un conflicte iniciat el 1970 La controvèrsia urbanística sobre la transformació i els usos de l’espai de Gallecs es va iniciar l’any 1970, quan el Ministerio de la Vivienda va delimitar un espai de 1.472 ha. al bell mig del Vallès amb l’objectiu de construir-hi una nova ciutat. Des de llavors, el projecte va ser contestat pels ajuntaments i nombroses entitats ciutadanes, donant lloc a una polèmica urbanística que s’ha perllongat durant més de tres dècades. Així, amb el Pla director urbanístic del paratge de Santa Maria de Gallecs aprovat enguany pel Govern i el nou consorci constituït avui es posa fi a un conflicte iniciat fa 35 anys.