El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha iniciat recentment o iniciarà en els propers dies obres a diversos punts de la xarxa viària a les Comarques Gironines, amb una inversió total de 8,7 MEUR. Aquests treballs inclouen la renovació del ferm en diversos trams i la millora de cruïlles amb la finalitat de millorar la seguretat viària i l'ordenació i fluïdesa del trànsit.



Ripollès

Millores a la C-38                   4,4 MEUR

El DPTOP ha iniciat les obres corresponents a quatre actuacions de millora a la C-38: el reforçament de ferm dels trams entre Sant Joan de les Abadesses i Camprodon i entre Molló i la frontera francesa, la millora de la travessera de Sant Pau de Segúries i la construcció d’una rotonda en aquest municipi.

Molló – frontera francesa: Han començat els treballs previs per tal de reforçar el paviment i millorar el sistema de seguretat vial i el drenatge de la carretera C-38 entre Molló i Coll d’Ares, a la frontera francesa. L’actuació, que compta amb un pressupost d’1,3 MEUR. El projecte comprèn un tram de 10 quilòmetres i es preveu que les obres tinguin un termini de 6 mesos.

El projecte també preveu l’adequació d’accessos a finques particulars i camins veïnals i la col·locació de malla galvanitzada en quatre punts de la carretera, així com la millora de la senyalització i la instal·lació de barreres de seguretat.

Sant Joan de les Abadesses – Camprodon: El DPTOP també ha iniciat les tasques prèvies de les obres de reforçament de ferm de dos trams que sumen 8,6 quilòmetres entre Sant Joan de les Abadesses i Camprodon. Un primer tram s’inicia a la rotonda a partir de la qual s’inicia l’itinerari de Collabós de la C-26, i finalitza a la travessera de Sant Pau de Segúries. El segon tram s’inicia a la sortida de Sant Pau de Segúries cap a Camprodon i conclou a l’entrada del nucli urbà de Camprodon.

A banda del ferm, es milloraran els elements de drenatge, la senyalització i les barreres de seguretat. Els treballs, amb un pressupost d’1,4 MEUR, tenen un termini de 6 mesos.

Millora de la travessera de Sant Pau de Segúries: El DPTOP ha iniciat les obres que permetran millorar les característiques de la travessera de la C-38 a Santa Pau de Segúries, amb un pressupost d’1,1 MEUR. Aquesta actuació inclourà les tasques següents: reforçament del ferm en un tram d’1 quilòmetre, adequació de la calçada i dotació de bandes d’aparcament i voreres, drenatge longitudinal i clavegueram, senyalització, enllumenat i acabats d’urbanització. Els treballs tenen un termini d’execució de 4 mesos.

Construcció d’una rotonda a Sant Pau de Segúries: S’han iniciat les obres de construcció d’una rotonda a la intersecció de la travessera amb l’avinguda de Mariner, prop del nucli urbà (venint de Sant Joan de les Abadesses). Aquestes obres compten amb un pressupost de 180.000 euros i tindran una durada de 3 mesos. La rotonda tindrà un diàmetre exterior de 30 metres i la calçada anular estarà formada per dos carrils de 4 metres, un voral interior de 0,5 metres i un voral exterior d’1 metre.

Millora de la GI-402 de Gombrèn al límit de comarca                 920.000 euros

El DPTOP ha iniciat els treballs previs del reforçament del ferm i altres actuacions complementàries de millora de la carretera GI-402 en el tram des del nucli urbà de Gombrèn fins al límit entre la comarca del Ripollès i el Berguedà. Aquesta actuació abastarà una longitud de 8,3 quilòmetres i suposarà una inversió de 920.000 euros.

Les obres inclouran la millora de la senyalització i de les barreres de seguretat, així com del drenatge, amb la construcció d’uns 550 metres de cunetes formigonades trepitjables, que representen un sobreample de la carretera. El termini d’execució d’aquests treballs és de 6 mesos.

Alt Empordà

Noves rotondes a la C-260, a Roses     1 MEUR

El DPTOP ha començat les obres de construcció de dues rotondes a la carretera C-260, a la travessera urbana de Roses, amb un pressupost d’1 MEUR. Es preveu que les obres finalitzin l’estiu vinent.

Aquests treballs permetran millorar l’actual encreuament de l’avinguda de Rhode amb la ronda Miquel Oliva Prat i el carrer de Madrid. La rotonda tindrà un diàmetre exterior de 48 metres. En aquesta actuació s\'inclou l’enderroc de l’estructura inicial actual de la riera del Rastellet i la substitució per una de nova.

La segona rotonda substituirà l’actual semirotonda ubicada a l’avinguda de la Cuana, dins de les obres del port esportiu de Roses. Aquest giratori tindrà un diàmetre exterior de 34 metres.

El projecte es completarà amb la xarxa de drenatge longitudinal, l’enjardinament i enllumenat de les rotondes i la senyalització horitzontal, vertical i barreres de seguretat.

Rotonda a la C-252 a Garriguella      290.000 euros

El DPTOP ha iniciat les obres de construcció d’una rotonda a la C-252 a l’alçada de la travessera de Garriguella per millorar la seguretat i la mobilitat en el punt d’encreuament d’aquesta via amb el carrer de Castelló, que dóna accés al centre del municipi i al camí del cementiri. Els treballs tenen un pressupost de 290.000 euros i un termini d’execució de 4 mesos. La rotonda tindrà un diàmetre exterior de 36 metres.

Els treballs inclouran la millora de la xarxa de drenatge longitudinal existent amb cunetes de formigó revestides. Així mateix, s’il·luminaran la rotonda i els accessos i es renovarà la senyalització horitzontal i vertical. La C-252 ha estat objecte anteriorment d’una important actuació de millora a Garriguella, que va consistir en la construcció d’un nou tram d’un quilòmetre de carretera en variant i un pont sobre la riera de Garriguella, amb una inversió d’1,5 MEUR. Els treballs que ara han començat completaran aquesta actuació de millora.

Baix Empordà Millora de la C-31 entre Ullà i la Tallada d’Empordà                 1 MEUR

En els propers dies s’iniciaran les obres per tal de millorar dos encreuaments a la C-31 entre Ullà i la Tallada d’Empordà. Els treballs, que compten amb un pressupost d’1 MEUR i tindran una durada de 6 mesos, consistiran en la construcció d’una rotonda a l’entrada nord del municipi d’Ullà i en l’adequació de la intersecció entre les carreteres C-31 i GI-632 per a millorar-ne la funcionalitat.

La nova rotonda tindrà 46 metres de diàmetre exterior. La calçada anular tindrà dos carrils de circulació de 4 metres d’amplada cadascun, voral interior de 0,50 metres i un voral exterior d’1,50 metres. D’altra banda, per tal de millorar l’encreuament entre les carreteres C-31 i la GI-632, es construiran carrils d’acceleració i alentiment. Aquesta actuació comportarà l’eixamplament de la carretera en aquest punt.

El projecte es completarà amb les obres de drenatge, l’enllumenat de la rotonda i les plantacions. També es millorarà la senyalització vertical i horitzontal i es col·locaran barreres de seguretat.

Millora de la travessera de l\'Estartit     500.000 euros

També han començat recentment les obres de millora de la travessera de la GI-641 a l\'Estartit (Torroella de Montgrí), amb un pressupost de 500.000 euros. L’objectiu és adaptar aquesta travessera a les característiques de tram urbà, ja que és una via totalment integrada al municipi. L’adaptació permetrà que aquest tram se cedeixi posteriorment a l’Ajuntament. Les obres tindran una durada prevista de 4 mesos.

Així, es preveu ampliar la calçada fins a als 7 metres (dos carrils de 3,5 m per sentit) i ampliar les voreres. En el tram més urbà, la calçada farà 5,7 metres amb un carril d’un sol sentit de 3,5 metres i un carril d’aparcament d’1,9 metres. L’actuació també preveu la construcció d’una zona d\'aparcament al costat muntanya. Així mateix, es millorarà el drenatge de la zona amb la col·locació de nous embornals i s’afavorirà la mobilitat amb la construcció a la calçada de nous passos per a vianants elevats. L’obra també preveu millorar l’enllumenat i la senyalització horitzontal i vertical.

Rotonda a la C-31 a Torroella de Montgrí     252.000 euros

El DPTOP està duent a terme la construcció d’una rotonda a la C-31 al seu pas per la zona urbana de Torroella de Montgrí, amb un pressupost de 252.000 euros. La nova rotonda, que se situarà a l’encreuament entre la travessera de la carretera C-31, l’Avinguda de Sant Jordi, i el carrer del Roser, permetrà millorar la seguretat de l’actual cruïlla. Els treballs finalitzaran el maig vinent.

 La rotonda tindrà un diàmetre de 30 metres, amb una calçada formada per dos carrils de 4 metres i un voral interior de 0,5 metres d’amplada. El projecte inclou la millora d’uns 110 metres dels vials que accedeixen a la rotonda. Aquest vials i les voreres es pavimentaran de nou.

Les obres es completaran amb la renovació del drenatge i l’enllumenat, així com la senyalització vertical i horitzontal. També s’ha previst la formació sobre el paviment d’uns passos sobreelevats par facilitar el pas dels vianants i limitar la velocitat de circulació dels vehicles.

Rotonda a la GI-662 a Castell d’Aro        210.000 euros

La carretera GI-662 travessa Santa Cristina d’Aro i Castell d’Aro. Actualment, entre el carrer dels Horts i la GI-662 a l’inici de la travessera de Castell d’Aro (venint des de Santa Cristina d’Aro) hi ha una cruïlla que rep molt trànsit. El DPTOP iniciarà properament la construcció d’una rotonda, una obra que permetrà millorar aquest encreuament i reordenar el trànsit. Aquestes obres, que tindran una durada de 4 mesos, s’emmarquen en el traspàs de la travessera al municipi.

La nova rotonda tindrà 27 metres de diàmetre. La calçada anular estarà formada per un voral interior de 0,5 metres, dos carrils de 4 metres cadascun i un voral exterior d’1 metre. D’altra banda, es preveu l’enllumenat d’aquesta rotonda, la plantació i revegetació de l’illot interior i dels talussos, així com els elements de drenatge i senyalització.