El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha impulsat la segona fase del programa pilot de substitució de banyeres domèstiques per abeuradors, per tal de millorar el paisatge en zones de muntanya d'especial atractiu. El DPTOP invertirà 70.716 euros per retirar, entre enguany i l'any vinent, 155 banyeres a les poblacions de Pont de Suert i Vilaller. Així, la Generalitat dóna continuïtat a l'actuació duta a terme a la Vall de Boí, de tal manera que s'hauran invertit 96.000 euros i instal·lat un total de 231 abeuradors, a tota la comarca de l'Alta Ribagorça.

La reutilització d’aquests estris domèstics és una pràctica habitual a moltes zones de muntanya. Les banyeres se situen per les diferents pastures durant l’estiu, acompanyant els ramats, i romanen als prats també durant l’hivern, oferint, una visió desendreçada de l’entorn. Per continuar amb l’experiència que ja s’ha fet a la Vall de Boí, el DPTOP ha resolt atorgar al Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça una subvenció per tal d’estendre l’actuació a la resta de la comarca i impulsar així amb la col·laboració del Consell Comarcal i els Ajuntament de Pont de Suert i Vilaller la substitució de les banyeres per uns models d’abeuradors homogenis que millorin la percepció visual del paisatge i que siguin adients a la importància turística i cultural de la zona.

Per això, s’ha consensuat amb els ramaders de la zona el model i la quantitat d’abeuradors més adients a les seves necessitats. Amb aquesta actuació paisatgística es retiraran de l’entorn de Pont de Suert i Vilaller un total de 155 banyeres que seran substituïdes per aquests cóms més pràctics i útils per al ramader i més respectuosos i integrats al paisatge d’aquests municipis.

L’actuació que es durà a terme entre enguany i l’any vinent comportarà una inversió de 70.716 euros, el 80% dels quals els aportarà la Generalitat. En una primera fase, duta a terme la primavera passada, es van instal·lar a la Vall de Boí 12 cóms fixos, a Erill la Vall, Barruera, Taüll, Durro i Boí, i altres 64 de mòbils. Amb aquesta actuació paisatgística es van retirar de l’entorn d’aquesta zona un total de 76 banyeres que van ser substituïdes per cóms més pràctics i útils per al ramader i més respectuosos i integrats al paisatge de la Vall.

En conjunt, entre els termes municipals del Pont de Suert, Vilaller i la Vall de Boí, s’hauran invertit 96.000 euros en la instal·lació d’un total de 231 abeuradors, dels quals 215 seran de polietilè i 16 de formigó. Aquests cóms estaran situats tant en zones comunals com en explotacions ramaderes privades.

Una actuació exemplar per a la cura del paisatge

Aquesta actuació i els fons necessaris per a la seva execució es deriven de l’aplicació de la Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge a Catalunya, que consagra la riquesa paisatgística com a patrimoni ambiental, cultural i històric, que repercuteix en la qualitat de vida dels ciutadans i que pot esdevenir un recurs de desenvolupament econòmic.

Per tal de traslladar a la pràctica aquestes directrius, la Llei preveu, entre d’altres instruments, les anomenades actuacions exemplars, és a dir, accions concretes a tot Catalunya per tal de millorar espais degradats o conservar els valors paisatgístics d’altres indrets. Aquestes actuacions exemplars, entre les quals s’inclou la retirada de les banyeres dels termes municipals de Pont de Suert, Vilaller i la Vall de Boí, s’executen mitjançant la cooperació entre les diferents administracions i els agents privats implicats i compten amb un fons específic per a finançar-se.