El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha obert una convocatòria d’ajuts a persones titulars d’autoritzacions de transport per carretera amb l’objectiu de fomentar la seguretat, la incorporació de noves tecnologies i l’aplicació de millores ambientals. Amb aquesta mesura, per a la qual el DPTOP ha destinat 21 MEUR, la Generalitat vol reduir l’impacte que ha generat l’increment dels costos en el sector, en especial a causa de l’augment del preu del gasoil en els darrers mesos.

La disposició addicional segona de la Llei 7/2004, de mesures fiscals i administratives, estableix un mandat al Govern per adoptar les mesures necessàries per minimitzar l’impacte en el preu del carburant entre els sectors professionals afectats com a conseqüència de l’aplicació del denominat recàrrec sanitari sobre el carburant, implantat a partir de l’1 d’agost de 2004.

Per tal de complir amb aquest objectiu, el DPTOP ha obert una convocatòria que permet a les empreses i transportistes autònoms de Catalunya, tant de mercaderies com de viatgers en autobús discrecional, presentar sol·licituds d’ajuts en funció del compliment de condicions relacionades amb la seguretat, la innovació tecnològica i les millores de caràcter mediambiental.

Entre les mesures que es poden acollir a aquesta línia d’ajuts hi ha, per exemple, l’aplicació de sistemes certificats de qualitat o mediambientals, la formació del personal en el camp de les noves tecnologies, la disposició de sistemes de control de flotes, i localització per satèl·lit GPS-GPRS, l’ús de vehicles adaptats la normativa EURO (que regula l’emissió de contaminants) o de combustibles alternatius o l’aplicació de sistemes de prevenció de riscos laborals.

L’import dels ajuts es calcula en funció del nombre d’autoritzacions de què disposa el sol·licitant, amb una quantia que oscil·la, pel que fa al transport de mercaderies, entre els 100 euros i els 765 euros, d’acord amb el volum de càrrega del vehicle i l’àmbit geogràfic de treball. Pel que fa al transport de viatgers, els ajuts són de 435 euros per vehicle. El procediment per a formalitzar les sol·licituds i atorgar els ajuts s’ha simplificat al màxim per facilitar l’accés als ajuts al major nombre possible de professionals.

Finalment, cal destacar que la fixació d’aquests ajuts ha estat fruit d’un seguit de negociacions per part de la Generalitat amb el sector professional a Catalunya, per mitjà de les seves associacions representatives.