El conseller de Política Territorial i Obres Públiques i portaveu del Govern, Joaquim Nadal, ha participat avui a Olot en la constitució del consorci, format pel DPTOP i l'Ajuntament, que desenvoluparà un nou sector industrial al municipi. El sector tindrà una superfície de 10,6 hectàrees i es preveu que les obres d'urbanització es puguin iniciar a principis de l'any vinent. D'altra banda, el conseller Nadal ha signat un conveni amb l'Ajuntament de Riudaura per tal d'adequar un centre cívic.

Consorci del sector industrial la Guardiola

El consorci urbanístic s’ha constituït aquesta tarda amb la presència del conseller de PTOP i president de l’Institut Català del Sòl, Joaquim Nadal, i l’alcalde d’Olot, Lluís Sacrest. El consorci serà l’administració actuant i es preveu que passat l’estiu ja es pugui aprovar definitivament el planejament i durant el primer trimestre de l’any vinent s’iniciïn les obres d’urbanització, que tindran una durada aproximada d’un any i mig.

Aquest sector vol donar resposta a la manca de sòl per a activitats econòmiques existent a la zona. Tindrà una superfície de 106.159 m2, dels quals 47.935 m2 es destinaran a activitats econòmiques i industrials, amb 40.120 m2 de sostre, i 58.224 m2 es destinaran a sòl d’ús públic (vials, espais lliures i equipaments).

El sector de la Guardiola està situat a la vall de Riudaura, entre el Pla de Dalt i el Pla de Baix. L’emmarquen pel sud el nou vial de circumval·lació que perllonga de l’avinguda Europa i el camí de l’Hostal de la Corda; per l’oest el nou accés al nus de les carreteres A-26, la C-37 i la C-26; pel nord la riera de Valldaura a uns 80 metres i per l’est l’estadi municipal.

Un nou parc urbà

El sector és molt respectuós amb l’entorn i reserva com a parc urbà els terrenys que salven el  tindrà una superfície d’una hectàrea, serà allargassat i, a més de complir amb les funcions de lloc d’esbarjo, servirà de corredor d’unió entre el parc urbà del Bosser i el parc de la Riera de Riudaura. Així mateix, hi haurà 8.732 m2 destinats a equipaments esportius, escolars o culturals.

Programa de sòl 2005-2008

El sector de la Guardiola forma part del Programa de sòl 2005-2008 que executen els departaments de Política Territorial i Obres Públiques i de Medi Ambient i Habitatge a través de l’Institut Català del Sòl. Es tracta d’un potent pla d’activació de sòl residencial i industrial que incidirà de forma efectiva en el desenvolupament econòmic i social de Catalunya els propers anys, alhora que donarà coherència territorial als assentaments que es proposen.

Es considera prioritari cobrir la demanda de sòl industrial per potenciar la competitivitat del país i modular la oferta de forma que es contribueixi al seu equilibri territorial. Aquest programa suposarà una inversió global de 2.600 MEUR en la creació de 6.000 hectàrees de sòl per a usos residencials i d’activitats econòmiques. Pel que fa a sòl industrial, es preveu la urbanització de 3.600 hectàrees distribuïdes en 85 nous sectors amb capacitat per a generar uns 200.000 llocs de treball.

Centre cívic a Riudaura

El conseller de PTOP també ha visitat avui Riudaura, on ha signat un conveni de col·laboració amb l’alcaldessa, Eulàlia Masana, per a dur a terme les obres d’adequació d’un centre cívic. Aquesta actuació permetrà adaptar un edifici existent, d’alt valor arquitectònic, a les noves necessitats socials del municipi.

Aquest projecte s’emmarca en un conjunt d’actuacions promogudes pels departaments de Política Territorial i Obres Públiques i de Cultura que tenen com a objectiu recuperar i potenciar els valors dels nuclis antics dels municipis catalans.

Les obres dotaran l’edifici actual d’una sala d’activitats polivalent, una botiga de productes artesanals de la zona i de despatxos per a les entitats del municipi. Aquesta actuació comptarà amb un pressupost de 538.356 euros, dels quals el DPTOP per mitjà de l’Institut Català del Sòl aportarà 448.356 i l’Ajuntament de Riudaura, els 90.000 euros restants. Els treballs començaran abans de finals d’any i tindran una durada de 15 mesos.