El DPTOP ha aprovat l'estudi informatiu de la millora de l'itinerari entre Olost i Olvan, format per la BV-4405, la BV-4653 i la C-154, amb una inversió prevista de 34 MEUR. Aquest tram forma part del condicionament de l'eix Vic-Gironella que impulsa el Departament de Política Territorial i Obres Públiques i que permetrà millorar les connexions entre l'eix Transversal i l'eix del Llobregat, així com la mobilitat entre els municipis del Lluçanès.

L’itinerari Olost-Olvan abasta una longitud d’uns 28 quilòmetres i té un traçat complex, format per la BV-4405 i la BV-4653 entre Olost i Prats de Lluçanès i la C-154 entre aquesta població i Olvan.

El projecte inclou la construcció de la variant de Prats de Lluçanès així com la formació d’un gran nombre de petites variants que permetran millorar la seguretat del traçat. La nova carretera estarà formada per dos carrils de 3,5 metres d’amplada i dos vorals d’un metre, amb encreuaments a nivell.

En la redacció del projecte constructiu, ja en marxa, es tindran en compte les previsions urbanístiques i es buscarà la màxima integració de la via en l’entorn.

Variant d’Olost

Durant el procés d’informació pública s’ha acordat amb l’Ajuntament d’Olost redefinir la variant prevista per aquesta població.

Així, s’ha iniciat ja la redacció d’un nou estudi informatiu que preveu desplaçar la variant respecte el nucli urbà d’Olost per tal d’adaptar-se als futurs desenvolupaments urbanístics previstos pel planejament.

És per aquest motiu que aquest tram no forma part de l’estudi informatiu que ara s’aprova.

Millora de les comunicacions al Lluçanès

La millora del tram Olost-Olvan forma part del condicionament de l’eix Vic-Gironella, que esdevindrà una nexe d’unió entre dos eixos fonamentals de la xarxa viària catalana com són l’eix Transversal i la C-16, l’eix del Llobregat.

Aquesta via permetrà a les poblacions del Lluçanès, com ara Olost o Prats de Lluçanès, disposar d’una connexió amb Vic, mitjançant l’eix Transversal, i amb l’eix del Llobregat ja desdoblat cap a Berga.

En aquest context, la millora del tram Olost-Olvan es complementa amb dues actuacions més:

Nou vial entre l’eix Transversal i Olost: està en obres i es preveu finalitzar-les el mes de maig. La nova carretera transcorre pels termes municipals de Sant Bartomeu del Grau, Oristà, Muntanyola i Olost, amb una longitud de 8,3 quilòmetres i preveu tres interseccions a nivell així com la rotonda d’enllaç amb l’eix Transversal.

Tram d’Olvan a l’eix del Llobregat. Variant de Gironella:és la part final de l’itinerari Vic-Gironella i correspon a la connexió amb la C-16. Aquest tram, d’1,5 quilòmetres de longitud, forma part del desdoblament de l’eix del Llobregat entre Gironella i Berga i entrarà en servei quan s’enllesteixi el nou enllaç de Gironella, previst pel mes d’abril.

5 de gener de 2007