Territori

El DPTOP i els municipis riberencs encarreguen un estudi per a la recuperació paisatgística del riu Ripoll

query_builder   7 març 2007 16:10

event_note Nota de premsa

El DPTOP i els municipis riberencs encarreguen un estudi per a la recuperació paisatgística del riu Ripoll

El conseller Joaquim Nadal ha presentat avui un conveni signat amb els sis municipis riberencs del riu Ripoll per tal d'encarregar un estudi per a la recuperació paisatgística d'aquesta conca fluvial. L'informe, amb un cost de 42.000 euros, analitzarà l'estat actual de la conca del Ripoll, al seu pas pels municipis de Sant Llorenç Savall, Castellar del Vallès, Sabadell, Barberà del Vallès, Ripollet i Montcada i Reixac. Igualment, l'estudi aportarà propostes concretes d'intervenció paisatgística i mesures de protecció.

L’estudi tindrà un cost de 42.000 euros, aportats en un 50% pel DPTOP i el 50% restant pels municipis signants. Així, l’Ajuntament de Sabadell aportarà 9.838,50 euros; l’Ajuntament de Castellar del Vallès, 3.651,90 euros; l’Ajuntament de Barberà del Vallès contribuirà amb 2.188,20 euros; l’Ajuntament de Montcada i Reixac, amb 1.911 euros; l’Ajuntament de Ripollet amb 1.785 euros, i l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall amb 1.625,40 euros.

L’objectiu final del treball, que estarà enllestit el juliol de 2007, és facilitar l’establiment de criteris comuns per a la recuperació paisatgística del l’àmbit del riu, així com elaborar propostes concretes tenint en compte tots els elements singulars que componen el paisatge de la conca del Ripoll. Els ajuntaments que promoguin actuacions derivades de l’estudi podran acollir-se a les convocatòries anuals d’ajuts procedents del fons creat en el marc de la Llei del paisatge.

Un paisatge preindustrial

El riu Ripoll és un afluent del Besòs, que travessa, al llarg dels seus 40 quilòmetres de recorregut, els municipis de Sant Llorenç Savall, Castellar del Vallès, Sabadell, Barberà del Vallès, Ripollet i Montcada i Reixac. L’activitat humana i productiva que s’ha localitzat històricament al voltant del riu n’ha modificat força l’aparença, amb l’ocupació de les seves terrasses amb activitats agrícoles i industrials.

L’ús de la força de l’aigua com a motor d’activitats humanes ha deixat una forta empremta al llarg del curs del riu, amb la localització de jaciments de diferents èpoques, construccions preindustrials i enginys hidràulics per al manteniment de l’horta. De fet, la conca del riu Ripoll és un dels pocs paisatges fluvials preindustrials de Catalunya. No obstant això, aquesta riquesa patrimonial ha conviscut amb un deteriorament de l’entorn fluvial i, els darrers anys, alhora, amb una creixent conscienciació ciutadana sobre la importància natural del riu i el seu ús com a espai lúdic i cultural.

Una visió integral del riu

És per això que l’estudi que encarrega el DPTOP, i que s’emmarca en la línia d’actuació de la Llei del paisatge, permetrà dotar-se d’una visió integral i sistematitzada de la conca del riu Ripoll i preveure un conjunt de propostes que orientin les actuacions posteriors dels ajuntaments.

Així, l’informe:

.- Determinarà els elements i sectors que requereixen una actuació més urgent a causa de la seva fragilitat, degradació o significació

.- Aportarà propostes concretes d’intervenció paisatgística i de regulació normativa per als sectors paisatgístics diferenciats

 .- Dissenyarà una proposta de xarxa de camins i de connectivitat respectuosa amb els valors mediambientals i paisatgístics i compatible amb l’ús social dels espais.

.- Presentarà mesures específiques per a la protecció i el manteniment de la llera i de l’espai fluvial en el seu conjunt.

.- Es proposaran estratègies de promoció del patrimoni arquitectònic, històric i cultural vinculat al riu

Iniciatives municipals

En els darrers anys, i per tal de preservar la diversitat paisatgística de la conca del Ripoll i revaloritzar el seu patrimoni, els diferents municipis ubicats al llarg del curs del riu han impulsat diverses actuacions, tant de manera conjunta com individual.

Entre aquestes accions cal remarcar les següents:

El Pla integral de recuperació del Ripoll, a Sabadell, amb la voluntat d’estimular la recuperació del riu, fent compatibles la seva funció ambiental, social i territorial.

El Pla director del Ripoll mitjà, aprovat l’any 2000 pels ajuntaments de Castellar del Vallès, Sabadell i Barberà. Té com a objectiu principal establir actuacions conjuntes, harmonitzar el tractament urbanístic i paisatgístic de la conca del riu i configurar un àmbit fluvial unitari.

Projecte FIL: el riu com a fil de vida. Un projecte europeu que s’emmarca en la iniciativa comunitària Interreg B Meddoc i que està destinat a desenvolupar actuacions de millora en els entorns fluvials dels rius Sarno (Itàlia), Sorgue (França) i Ripoll, al nostre país.

Pla d’usos i gestió de la conca alta del riu Ripoll en l’àmbit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Impulsat conjuntament per la Diputació de Barcelona i els municipis de Sant Llorenç Savall i Castellar del Vallès. Actualment es troba en fase d’elaboració i inclourà aspectes com els usos del sòl a la conca fluvial, accessos i camins i estudi dels recursos hídrics.

A banda d’aquestes projectes ja en marxa, els sis ajuntaments riberencs signants volen actuar com a ens territorials amb capacitat per a decidir les actuacions a realitzar en el seu àmbit d’influència i coordinar-les entre si per tal de defensar els interessos generals en la planificació del paisatge.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia