El secretari per a la Mobilitat Manel Nadal i el director general de Transport Terrestre, Manel Villalante, s'han reunit aquest matí amb el president de Renfe, José Salgueiro i el director general de Rodalies i Regionals, Javier Pérez Sanz, per tal d'impulsar i accelerar actuacions de millora de l'actual situació a la xarxa de Rodalies de Catalunya.

En aquesta reunió, celebrada a la seu de l’empresa ferroviària a Madrid, els representants del Departament de Política Territorial i Obres Públiques i els responsables de Renfe han fet una anàlisi de les incidències reiterades del servei Rodalies i una valoració de les mesures adoptades per tal de pal·liar els seus efectes.

El secretari per a la Mobilitat ha instat a accelerar les obres de millora de les instal·lacions fixes (vies i catenària), així com l’arribada de nous trens i la potenciació dels serveis d’autobusos substitutoris i d’altres mesures pal·liatives en el cas de produir-se incidències que afectin el servei. Ambdues parts han acordat també activar un Pla de Comunicació per tal de millorar la informació que reben els usuaris el servei en cas d’avaria.

Igualment, els representants de PTOP ha acordat amb els responsables de Renfe accelerar el desplegament del Pla de xoc que s’està duent a terme a iniciativa del Ministeri de Foment i que es potenciïn les inversions previstes per tal de reduir al màxim les incidències que es produeixen de forma reiterada a la xarxa de Rodalies.

En aquest sentit però, s’ha constatat que els efectes d’aquestes inversions no podran ser imminents i que els seus resultats no seran tangibles fins que no s’hagin executat les actuacions i obres previstes.

 El DPTOP també ha demanat que es finalitzi la tramitació i aprovació del nou Pla de Rodalies que està redactant el Ministeri de Foment i que ha de ser el marc on es reflecteixin i programin les actuacions a mitjà i llarg termini, que han de possibilitar que el servei de Rodalies esdevingui un autèntic metro regional que doni satisfacció a la demanda de mobilitat.

Pla d’actuació en estacions

Finalment, Renfe ha presentat, a petició del Govern, una Pla d’actuacions immediates per la millora d’estacions de la xarxa de Rodalies. El Pla comporta actuar properament en 9 estacions de la xarxa per valor de 11,9 MEUR, i aprovar al llarg d’aquest any 8 actuacions més per valor de 2,5 MEUR. Aquestes actuacions s’encaminen principalment a la millora de l’accessibilitat i l’equipament de les estacions.

A més, es preveu aprovar enguany la instal·lació d’ascensors al pas inferior ja existent de les estacions de Montgat, Vilassar, Masnou, Badalona, Mataró i Cornellà, així com la reforma de l’edifici a Cubelles i la construcció de marquesines noves a Sant Joan Despí.

El DPTOP i Renfe han acordat continuar de forma periòdica els contactes i les reunions per fer un seguiment del funcionament operatiu de Rodalies i dels resultats de les mesures que s’adoptin.

(En el document adjunt, es concreten les actuacions)