El Departament de Política Territorial i Obres Públiques destina anualment uns 145 MEUR per a la conservació i millora de les carreteres catalanes. El Departament destina cada any uns 60 MEUR per a renovar el ferm en més de 300 quilòmetres de carreteres i 25 MEUR per a la conservació ordinària dels 5.500 quilòmetres que gestiona la Generalitat. Així mateix, ha destinat en els darrers 3 anys 134 MEUR en diferents actuacions de millora local i està desenvolupant el programa de renovació de la senyalització d'orientació viària del conjunt de carreteres catalanes amb un pressupost de més de 50 MEUR.

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques porta a terme anualment programes de millora i manteniment de la xarxa viària catalana per tal de millorar les condicions de seguretat i la comoditat en la conducció de la totalitat de la xarxa viària que és competència de la Generalitat de Catalunya.

 Per fer-ho, duu a terme campanyes de millora de ferm de 300 quilòmetres cada any amb una inversió de més de 60 MEUR. Així, aquesta legislatura ja s’han invertit 180 MEUR per renovar el ferm de més de 900 quilòmetres de carreteres.

Paral·lelament, cada any és duu a terme el programa de conservació ordinària de les carreteres, que inclou millora de paviment, pintura, senyalització, cunetes i tanques de seguretat entre d’altres.

Aquests treballs comporten una inversió de 25 MEUR cada any per actuar en els 5.500 quilòmetres, la totalitat de la xarxa viària competència de la Generalitat.

Igualment, en els darrers tres anys s’han invertit 134 MEUR en diverses actuacions de millora local, com la construcció de rotondes, ordenació d’accessos i senyalització.

D’altra banda, una de les primeres iniciatives que ha impulsat el Govern aquesta legislatura ha estat el programa de renovació de la senyalització d’orientació de la totalitat de les carreteres catalanes. Es tracta d’un pla de xoc per tal de millorar la senyalització d’orientació de les carreteres i guanyar en seguretat viària i qualitat en la conducció.

És el primer programa d’aquests característiques que es duu a terme a l’Estat espanyol des dels anys 60. El conjunt del Pla comporta una inversió de més de 50 MEUR i preveu millorar la senyalització de prop de 3.000 cruïlles, amb la instal·lació d’uns 30.000 plafons.

Aquest programa que ja està en execució ja s’ha finalitzat a la meitat est de les carreteres de les comarques gironines i està en execució a les comarques de Ponent, Camp de Tarragona i a la meitat de les carreteres de l’àmbit metropolità. A la resta de la xarxa les obres ja estan adjudicades o a punt d’adjudicació.

14 de juliol de 2006