El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat avui la resolució del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, d'atorgament de la concessió de la nova dàrsena esportiva del port de Sant Carles de la Ràpita. Un cop superats tots els tràmits per construir i explotar la nova dàrsena esportiva, aquesta podrà acollir 1.076 embarcacions d'esbarjo. La concessió s'ha atorgat per un període de 30 anys a la societat Marina Sant Carles SA, que invertirà 20 MEUR per a construir la nova instal·lació.

La societat Sant Carles Marina SA s’encarregarà de construir i explotar la nova dàrsena esportiva interior del port de la Ràpita, per un període de 30 anys. Aquesta societat calcula invertir uns 20 MEUR en la construcció d’aquesta instal·lació esportiva.

La nova dàrsena potenciarà el port de Sant Carles de la Ràpita, dinamitzarà l’economia i el turisme de la zona i dotarà als ciutadans de la Ràpita i als seus visitants de nous espais d’ús públic. A més, aquesta instal·lació estarà integrada a la ciutat i prioritzarà el respecte per la fauna i l’entorn natural.

Nova dàrsena esportiva

La futura dàrsena esportiva s’adaptarà a les característiques físiques de l’entorn. Per fer-ho, aquesta dàrsena s’aïllarà del marge de tota la zona de Ribera mitjançant un pantalà flotant. Així, la nova instal·lació quedarà com una petita illa dins del moll dels Alfacs, la qual cosa permetrà garantir la renovació de les aigües que l’envolten i protegir-ne la seva qualitat. A més, el pantalà disposarà, per la part de sota, d’una barrera per impedir el pas d’algun element perjudicial per al medi ambient.

D’altra banda i amb l’objectiu de protegir l’entorn, també es construirà un pont flotant de 30 metres de longitud i 11 metres d’amplada com a únic pas que connectarà la zona de ribera amb la nova instal·lació. Un cop estigui finalitzada, la dàrsena esportiva disposarà d’una superfície total de 228.750 m2. Aquestes superfícies es distribueixen entre: aigua (193.109 m2), terra (6.574 m2) i àrea pública (29.067 m2 ).

Nous espais públics

Amb aquesta instal·lació, es guanya un gran espai públic obert a la badia dels Alfacs perquè els ciutadans de la Ràpita i els visitants puguin fruir de l’entorn del Delta de l’Ebre. Aquesta àrea pública es distribuirà entre: una plaça arbrada (9.685 m2), una zona enjardinada (14.877 m2) i una àrea d’aparcament (4.505 m2). D’altra banda, la zona disposarà d’una superfície comercial (3.244 m2).

El projecte també preveu la creació d’un hàbitat humit per tal d’integrar el conjunt de la instal·lació amb el paisatge, que permeti conservar l’espai natural de la zona i, especialment, les aus aquàtiques.

1.076 amarradors esportius

La dàrsena esportiva, que s’ha de construir a l’interior del moll dels Alfacs, donarà cabuda a 1.076 embarcacions esportives d’entre 8 i 30 metres d’eslora. Aquesta nova instal·lació s’executarà en dues fases. En una primera fase, es donarà cabuda a 574 embarcacions i es durà a terme en un termini de 12 mesos. També hi ha prevista una segona fase que crearia 502 nous punts d’amarratge fins a assolir els 1.076 amarradors esportius inclosos en el projecte concessionat.