La Generalitat aportarà 6,9 milions d'euros en els propers quatre anys al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya per fomentar la recerca forestal
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, i el president del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) , Josep Ramon Mora, signaran aquest dilluns, 18 de setembre, a les 16:30 hores, el contracte programa per al període 2006-2009 que haurà de permetre a la institució especialitzada en recerca, formació i desenvolupament tecnològic dotar-se del finançament adequat per al seu bon funcionament. La partida total que aportarà la Generalitat, procedent de tres conselleries diferents, serà de 6,8 milions d'euros, repartida en quatre anualitats. Per departaments, les aportacions seran: Medi Ambient i Habitatge, 4,3 milions d'euros; Educació i Universitats, 777.986 euros i Agricultura, Ramaderia i Pesca, 646.370 euros.

El CTFC, que té la seva seu a Solsona, està regit per un consorci d'entitats format pel Consell Comarcal del Solsonès, la Universitat de Lleida, la Diputació de Lleida, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, la Fundació Centre de Desenvolupament Integral de Catalunya i la Generalitat de Catalunya. El CTFC està immers, actualment, en la celebració del seu desè aniversari, l'acte central del qual es va celebrar l'1 de setembre passat.

El CTFC s'ha convertit en els seus deu anys d'acitivitat en la principal referència del país en l'àmbit forestal i, tal i com reflecteix el contracte programa que se signarà dilluns, respon a les següents necessitats estratègiques:

oFomentar la recerca, la formació i el desenvolupament tecnològic, potenciant la cololaboració entre l'administració forestal i el sector privat.

oFomentar el sector forestal i afavorir l'equilibri territorial en els països mediterranis. A Catalunya, prop de la meitat de la població (el 45,7%) es concentra en tan sols el 7% de la superfície total del país, principalment a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Actualment el desenvolupament de les zones rurals passa per la diversificació de les activitats, procurant una interrelació entre tots els sectors econòmics. L'activitat agropecuària va perdent pes específic en les zones de muntanya i la tendència apunta a què en perdrà més. Per altra banda, el turisme en totes les seves variants (esquí, esports d'aventura, agroturisme, etc.) és un ajut molt important pel sosteniment del món rural, però, factors com l'estacionalitat del recurs, la capacitat d'acollida del medi, la ubicació puntual de moltes d'aquestes activitats, etc., fan que no sigui suficient. Davant d'això, una de les opcions per a fer front a la problemàtica del món rural passa per la dinamització del sector forestal, fet que s'assolirà valorant i potenciant la multifuncionalitat del bosc.

oA Catalunya és palesa la necessitat d'establir un punt de trobada que serveixi per coordinar i dinamitzar els esforços dintre del sector forestal per tal d'augmentar la seva eficàcia i capacitat de treball gràcies a la concentració de recursos.