Catalunya i Euskadi col.laboraran per a l'intercanvi d'informació meteorològica i climatològica, l'organització de cursos de formació i reciclatge, i l'intercanvi de personal

El protocol neix amb la voluntat de facilitar la connexió entre els serveis meteorològics de les comunitats autònomes que disposen d'organisme meteorològic oficial, i que són el País Basc i Catalunya, i d'altres que es puguin afegir en un futur

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, i la consellera basca de Transports i Obres Públiques, Nuria López de Guereñu, han signat avui un protocol de col·laboració per a l’intercanvi d’informació entre el Servei Meteorològic de Catalunya i la Dirección de Meteorología y Climatología del govern basc. La signatura s’ha fet a través de videoconferència entre Barcelona i Vitòria, sistema que s’utilitzarà en el futur per facilitar una connexió fluida i immediata entre els serveis meteorològics autonòmics. 

El protocol té per objecte establir un marc de col·laboració que faciliti la connexió entre els serveis meteorològics de les comunitats autònomes que, a hores d’ara, disposen d’organisme meteorològic oficial, i que són el País Basc i Catalunya, i d’altres que se’n puguin crear en un futur. En aquest primer moment, s’ha signat el protocol entre el País Basc i Catalunya. Aquesta connexió permetrà l’intercanvi d’informació meteorològica i climatològica, l’organització de cursos de formació i reciclatge i l’intercanvi de personal per conèixer de primera mà la forma de treballar dels altres serveis meteorològics, mitjançant estades curtes. 

Dins l’Estat espanyol, a banda de l’Instituto Nacional de Meteorología, que té competències d’àmbit estatal en matèria de meteorologia, existeixen Comunitats Autònomes que disposen de Serveis Meteorològics propis. Actualment només hi ha tres autonomies que disposen d’un Servei Meteorològic estructurat. Aquestes són Galícia, el País Basc i Catalunya. D’aquestes tres comunitats autònomes, Catalunya és la que té un Servei Meteorològic més consolidat, atès que l’any 2001 el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de meteorologia, que va crear el Servei Meteorològic de Catalunya, com a empresa pública amb personalitat jurídica pròpia, adscrita al Departament de Medi Ambient i Habitatge.