El Departament de Medi Ambient i Habitatge, en relació a les informacions publicades darrerament als mitjans de comunicació sobre les indemnitzacions dels afectats per l’explosió a la Mariola i l’empresa Adigsa, adscrita a aquest Departament, vol fer les següents puntualitzacions:

1. L’explosió de Ramiro Ledesma, al barri de la Mariola, va tenir lloc el 2 de febrer de 2005 i va provocar tres morts i el desallotjament de les famílies que vivien a 16 pisos. Adigsa i l’Ajuntament de Lleida van implicar-se en el procés de reallotjament. Adigsa va lliurar el 7 de febrer de 2005 set pisos i l’EMU (Empresa Municipal d’Urbanisme) en va lliurar quatre, tots situats al barri antic. El Departament de Benestar i Família va facilitar els electrodomèstics i material divers de primera necessitat.

2. El retard en el pagament de les indemnitzacions de la pòlissa de l’assegurança  contractada per Adigsa obeeix als següents motius:

• Procés de negociació amb l’empresa asseguradora per la indemnització dels 16 habitatges sinistrats: la valoració econòmica que va sol•licitar Adigsa es basava en el càlcul del cost de la nova construcció dels pisos, amb la mateixa superfície i característiques.

• Període d’al•legacions per part dels propietaris.

• Situacions irregulars dels pisos afectats per l’explosió: Adigsa està efectuant una tasca rigorosa per conèixer la situació jurídica i la titularitat de cada habitatge. Adigsa ha trobat elements que han alentit el procés del cobrament de les indemnitzacions, com contractes privats de compravenda irregulars i, entre d’altres, habitatges amb els titulars difunts i on cal tramitar les herències. 

3. Els afectats pel sinistre han tingut i tenen a la seva disposició les oficines d’Adigsa per saber en tot moment en quin punt es troba el procés de pagament de les indemnitzacions.