El Govern de la Generalitat ha nomenat avui els nous directors generals del Medi Natural i de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, i la directora de Serveis del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Joan Pallisé Clofent, director general del Medi Natural

Nascut el 1951 a Montblanc (Conca de Barberà-Tarragona). 

Enginyer tècnic industrial especialitat màquines elèctriques a l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial de Terrassa (UPC-1976) i màster d’Intervenció Ambiental per la Universitat de Barcelona (1999-2002).

Ha estat més de vint-i-cinc anys treballant en càrrecs tècnics i directius a empreses privades del sector industrial, del sector de la formació especialitzada en instrumentació i control, energia i medi ambient i del sector de la consultoria ambiental. 

Va ser regidor de l’Ajuntament de Terrassa (1987-1991), assessor extern dels programes LIFE Environment de la Unió Europea per Espanya dins l’àrea de projectes ambientals i industrials (2003-2004) i director del Servei Meteorològic de Catalunya durant la darrera legislatura.  

Frederic Ximeno i Roca, director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat 

Va néixer a Barcelona l’any 1967. És llicenciat en Biologia (Universitat de Barcelona) i  màster professional en Estudis Territorials i Urbanístics (EAPC-UPC-UPF) i tècnic urbanista (EAPC). 

La seva tasca professional a l’empresa privada s’ha centrat en la planificació ambiental, territorial i urbanística, i en la definició d’estratègies de desenvolupament local des de la perspectiva sostenibilista. L’ha desenvolupat a l’Estudi Ramon Folch, ERF (2003-2006), a GFE-SOCINTEC (1997-2003) i al CEP (Centre d’Estudis de Planificació) (1993-1997).

Ha dirigit, coordinat o participat en equips pluridisciplinars per a projectes de planificació ambiental i territorial a Catalunya, Navarra, Aragó, Illes Balears, Comunitat Valenciana, El Salvador i Mèxic. Darrerament, ha coordinat l’avaluació ambiental per a la definició de l’eix transversal ferroviari (2005), per al Pla territorial parcial del Camp de Tarragona (2006) o per al Pla de mobilitat de la Regió Metropolitana de Barcelona (2006), entre d’altres projectes. Ha col•laborat amb diversos equips d’urbanistes per a la incorporació de criteris socioambientals a 18 municipis catalans. Igualment ha abordat programes d’ambientalització i sostenibilistes de més de 20 projectes urbans i periurbans.

També ha desenvolupat diverses tasques en l’àmbit de la gestió ambiental i l’avaluació dels avenços sostenibilistes a escala local i sectorial. Aquest camp d’actuació l’ha desenvolupat per a diverses corporacions locals, autonòmiques i per al Ministeri de Medi Ambient.

Elisenda Rius, directora de Serveis

Nascuda el 1973 a Barcelona. Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració, i diplomada en Gestió i Administració Pública a la Universitat Pompeu Fabra.

Ha treballat com a tècnica en la Secció de Control Tècnic i Administratiu de Programes de la Direcció General d’Ocupació, del Departament de Treball. Des del 2001 i fins ara ha estat gerent d’STE Consulting, on ha assumit la direcció de projectes de consultoria estratègica en el marc de l’ocupació, la participació ciutadana, la definició de portals i observatoris, la modernització de l’Administració pública. A més, ha elaborat estudis sectorials sobre intervencions integrals en barris i àrees urbanes d’atenció especial, i mercats municipals. 

És autora de nombrosos articles jurídics de dret, així com dels llibres La Normativa Ambiental Comunitària (1993), ONG a Catalunya (1999) i, amb altres d’autors, Catalunya i l’Olimpisme  (2006).