El Parc Natural del Delta de l’Ebre organitza  per al pròxim diumenge, 25 de març, una neteja popular de les platges de la zona del Garxal, Riumar i Bassa d’Arena. Aquesta iniciativa  compta amb la  col·laboració de l’Ajuntament de Deltebre i  la participació de l’Associació de voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre, de la brigada del Parc, de l’Escola del Parc i la comissió Deltebre Net (formada per diferents entitats i associacions del municipi per tal  de cooperar i col·laborar per a la millora de l’entorn ciutadà). 

El delta de l’Ebre presenta la franja de costa més natural i menys urbanitzada de Catalunya, però al mateix temps suporta una dinàmica ambiental complexa derivada de la desembocadura de l’Ebre, les estacions de bombeig, el mar Mediterrani i les activitats humanes que s’hi  desenvolupen (agricultura, pesca, caça, turisme...). 

És habitual que, després de cada temporal, les costes del delta apareguin completament cobertes de tota mena d’objectes i residus sòlids, tant d’origen orgànic com inorgànic. Els troncs, canyes i restes similars formen part de la brutícia transportada pel riu de forma natural, ja que actua com a agent drenador de la conca fluvial. El riu recull els materials arrossegats per les pluges i els transporta curs avall fins que són dipositats a la desembocadura. 

D’altra banda, la matèria inorgànica (plàstics, brics, ampolles, piles, llaunes, electrodomèstics...) que el mar diposita a les costes prové de l’activitat humana. Aquests materials procedeixen tant dels pobles banyats pel riu com d’embarcacions, d’abocaments incontrolats i, lògicament, del Mediterrani, un mar amb una conca superpoblada, amb una forta pressió antròpica i amb importants abocaments de tot tipus. 

Al delta, les activitats humanes que s’hi desenvolupen també generen residus que en bona part són transportats per la xarxa de reg i desguàs fins al mar. Cal reconèixer que encara no hem superat la cultura del riu, dels canals, o de les platges i el mar com a simples clavegueres, i són freqüents les conductes incíviques.

Tots els participants en la neteja de platges rebran uns guants i una gorra i, posteriorment, seran convidats a un esmorzar-dinar. 

Dia: diumenge 25 de març

Hora: 10.00 h

Trobada: Ajuntament de Deltebre

Punts de neteja: platja de la Bassa d’Arena, platja Riumar i zona del Garxal