Aquest dimarts, 13 de febrer, ha nascut al Centre de Fauna de Vallcalent (Lleida) del Departament de Medi Ambient i Habitatge el primer exemplar de trencalòs reproduït en captivitat a Catalunya. El poll, que va tardar 24 hores a sortir de l’ou, prové d’una parella de trencalossos cedida per la Fundació per a la Conservació del Trencalòs –Foundation for the Conservation of the Bearded Vulture (FCBV)-, fundació internacional responsable del projecte de reintroducció del trencalòs als Alps i propietària de la major part dels exemplars inclosos a la xarxa del Programa Europeu de Conservació d’Espècies Amenaçades (EEP) de trencalòs. Aquest és, per tant, el primer resultat de cria en captivitat de l’espècie a Catalunya, dins d’un programa coordinat amb d’altres comunitats autònomes i el Ministeri de Medi Ambient.

El poll va pesar 155 grams quan va néixer i va passar 6 hores a la incubadora. Ara roman en una naixedora i s’hi estarà fins que faci 7 dies del naixement o bé fins a arribar a un pes de 200 gr. Desprès passarà a ser cuidat per un adult reproductor de l’espècie fins que compleixi els 6 mesos d’edat. El seu cuidador s’encarrega, de moment de manera manual, d’alimentar-lo, principalment a base de ratolí, i quan tingui 7 dies l’alimentarà el seu pare adoptiu, un exemplar adult de trencalòs.

El 6 d’octubre de 2003, el Departament va signar amb la FCBV un conveni de col•laboració per a la creació d’un estoc d’exemplars reproductors de trencalòs en captivitat, amb la finalitat de poder dur a terme un dels objectius prioritaris, a escala europea, de conservació d’aquesta espècie: la creació de la Reserva Genètica Pirinenca de Trencalòs. D’aquesta manera, el Departament es va integrar en el programa de conservació del trencalòs en l’àmbit europeu, i participa en els projectes de reintroducció aprovats actualment per la FCBV i per l’EEP (els Alps, Andalusia, Sardenya i països Balcànics). Concretament, el Departament participa en aquest programa mitjançant dos dels seus centres de fauna: el de Vallcalent, on es reprodueixen els primers exemplars, i el de Torreferrussa, on en el futur també s’hi reproduiran. Ambdós centres albergaran la reserva genètica de trencalòs d’origen pirinenc pur.

Fruit d’aquest conveni, el novembre de 2005 va arribar al centre de Vallcalent el primer trencalòs adult cedit per la FCBV: un mascle anomenat Gualai, el qual, l’any 2006, va incubar i criar, tot sol, un ou procedent d’un niu natural de l’espècie, situat al Pirineu lleidatà, que era en perill i que, de manera urgent i extraordinària, va ser retirat del niu el 26 de gener de 2006, i transportat al Centre de Fauna de Vallcalent. D’aquest ou va néixer, el 14 de març de 2006, un poll (Guali), el primer exemplar pirinenc. Un cop crescut i amb gairebé un any d’edat, l’exemplar es va traslladar aquest mes de gener al Centre de Fauna de Torreferrusa.

Posteriorment, l’11 d’octubre de 2006, es va incorporar a Vallcalent la primera parella reproductora, també cedida per la mateixa entitat (FCBV). Un mes després de la seva arribada se’n va constatar la perfecta adaptació, així com els primers aparellaments. El 21 de desembre va tenir lloc la posta del seu primer ou (el trencalòs  fa habitualment 1 o 2 ous per posta).

Mitjançant l’aplicació d’uns criteris de maneig dirigits a optimitzar la producció d’ous en captivitat, i amb el conseqüent control directe de la posta, s’ha aconseguit obtenir un total de 4 ous. El primer s’ha incubat artificialment, dos més els ha incubat el primer trencalòs allotjat al centre, el mascle Gualai, i el quart s’ha deixat incubar a la femella reproductora mateixa.

Gràcies a una nova tècnica d’incubació artificial, aplicada per primer cop al centre de Vallcalent, s’ha aconseguit que un ou acabat de pondre arribi a embrionar correctament, a desenvolupar-se completament i a eclosionar de manera satisfactòria. Com a resultat, s’ha obtingut el primer poll nascut a Catalunya, fruit de la reproducció en captivitat de l’espècie.

Actualment, s’està construint una unitat específica de reproducció i maneig de trencalòs al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent. Aquesta instal•lació permetrà rebre pròximament la resta d’exemplars reproductors de trencalòs procedents de la FCBV i completar l’estoc necessari per a la formació de la Reserva Genètica Pirinenca de Trencalòs. Això convertirà el Centre de Fauna de Vallcalent en un dels centres de referència europeus en el maneig i reproducció del trencalòs, espècie amenaçada i catalogada en perill d’extinció.