Francesc Baltasar, conseller de Medi Ambient i Habitatge, acompanyat de la gerent de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Genoveva Català, i del director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Manuel Hernández, ha signat avui tres convenis de cololaboració amb Joan Martínez, president de la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC), per incorporar el concepte de sostenibilitat en totes les actuacions que desenvolupi la CONFAVC; per fomentar la gestió més eficient dels residus; i per la difusió dels principis de sostenibilitat i participació que deriven de la Directiva marc de l'aigua.

Aquesta iniciativa s’inscriu en les línies d’actuació del Govern orientades al foment de la participació i la implicació dels agents socials en la implantació de les noves polítiques ambientals.

Conveni amb el Departament de Medi Ambienti Habitatge

L’acord de col•laboració estableix diferents àmbits d’actuació per tal que la CONFAVC incorpori el concepte de sostenibilitat en totes les actuacions que desenvolupi la confederació en l’àmbit de les seves federacions. D’aquesta manera, el conveni estableix diferents escenaris de col•laboració que han de ser objecte de concreció en convenis específics. Dos d’aquests escenaris són actuacions relacionades amb la prevenció, minimització i gestió correcta dels residus municipals i amb el foment de l’estalvi i gestió correcta de l’aiga. Ambdós corresponen als dos convenis que també s’han signat avui amb l’ARC i l’ACA. Altres escenaris que contempla l’acord són actuacions relacionades amb el foment de l’estalvi i l’eficiència energètica en els edificis; actuacions de foment de la mobilitat sostenible en les quals s’afavoreixi el transport col•lectiu i el no motoritzat; i actuacions que fomentin la participació de les associacions federades en l’avaluació ambiental dels plans urbanístic del seu àmbit territorial.

Conveni amb l’Agència Catalana de Residus per fomentar la millora de la gestió de les deixalles entre les associacions veïnals

El Conveni preveu desenvolupar una prova pilot de millora de la gestió de les deixalles a 45 associacions de veïns del Bages. A partir dels resultats, l’experiència s’estendrà a altres comarques

De resultes d’aquest conveni de col•laboració, la campanya “Implica’t amb els residus” es desenvoluparà de manera experimental i durant quatre mesos als trenta-cinc municipis de la comarca del Bages, on treballen 45 associacions veïnals federades amb la CONFAVC que disposen de local social.

L’ARC finança el projecte amb 30.000 €, que es destinaran a elaborar materials de difusió i suport propis de la campanya, elaborar auditories internes, i implantar, en el si d’aquestes associacions, sistemes senzills de gestió ambiental adreçats a, d’una banda, reduir la quantitat de residus que actualment produeixen, i, d’altra banda, millorar-ne la recollida selectiva i el reciclatge.

La CONFAVC, per la seva banda, es compromet a promoure l’ambientalització interna de les 45 organitzacions veïnals del Bages i la seva implicació per millorar la gestió de les deixalles en els seus àmbits territorials. A més, garanteix la continuïtat de la tasca iniciada a la comarca del Bages i la seva extensió a d’altres comarques catalanes.

Conveni  amb  l’Agència Catalana de l’Aigua per col•laborar també en les tasques de difusió de la nova cultura de l’aigua entre les associacions veïnals de Catalunya

Aquest conveni s’inscriu dins les actuacions de foment de la col•laboració i participació ciutadana a l’hora d’impulsar una nova política de gestió de l’aigua que garanteixi la disponibilitat i la qualitat dels recursos hídrics i el bon estat ecològic dels espais fluvials a tot el país.

La nova política de l’aigua es basa en l’aplicació immediata dels criteris de la Directiva marc de l’aigua (2000/60/CE, de 23 d’octubre de 2000), la implementació de la qual es fonamenta essencialment en la participació ciutadana.

En aquest sentit, el conveni té per objecte fomentar el coneixement dels principis i les pràctiques de la Nova Cultura de l’Aigua, basada essencialment en la protecció dels recursos, l’estalvi del consum, la reutilització, la preservació de l’aigua com a part fonamental dels ecosistemes, la internalització de costos i la progressivitat tarifària que respongui a un nou model de gestió de l’aigua basat en criteris de sostenibilitat.

Les sessions informatives que desenvoluparà la CONFAVC estan orientades a difondre el contingut i els objectius de la Directiva marc de l’aigua i també el procés de participació necessari per a la seva implantació amb l’objectiu de crear sensibilitat social favorable a la introducció de les polítiques i els programes que l’han de fer efectiva, i també a cercar sistemes que facin possible la màxima difusió i coneixement entre la ciutadania del nostre país. Així mateix, serviran per a la recollida de propostes o la identificació de conflictes al voltant de la gestió del cicle de l’aigua.

La CONFAVC organitzarà, coordinarà i desenvoluparà les sessions informatives entre els seus responsables i associats, i donarà prioritat a aquelles que afectin les conques pilot d’implementació de la participació en el marc de la Directiva marc de l’aigua  (conca de l’Alt Ter i conca del Gaià-Francolí).

L’Agència Catalana de l’Aigua finançarà el projecte amb una aportació de 50.000 euros.