El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha decidit reorganitzar el Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent de Lleida. L’objectiu d’aquesta reestructuració és doble; d’una banda, es volen mantenir i millorar les funcions assignades, i, de l’altra, anar més enllà  i convertir el centre en un referent europeu en la recuperació d’animals ferits, en l’educació ambiental i especialment en els programes de recuperació d’espècies amenaçades.

De moment, el Departament de Medi Ambient i Habitatge ha traslladat la direcció del centre de Barcelona als Serveis Territorials del Departament a Lleida. La nova direcció té l’encàrrec d’establir el nou programa d’actuacions per al 2006-2008 que permeti assolir els nous reptes de futur. Aquest programa continuarà comptant amb les entitats i institucions públiques i privades que habitualment col•laboren amb Vallcalent, com l’Ajuntament de Lleida o el Departament d’Educació. Així mateix, el nou programa d’actuacions permetrà dotar de forma continuada de més recursos econòmics i materials al centre.

Durant els primers mesos del 2006, la gestió directa de Vallcalent la durà a terme l’empresa pública del Departament de Medi Ambient i Habitatge, Forestal Catalana, amb el requisit de continuar amb els mateixos estàndards de qualitat en l’educació ambiental i recuperació d’animals que fins ara. D’aquesta manera, l’Associació TRENCA, que actualment col•labora molt estretament amb el centre, tindrà temps d’adequar-se als nous reptes i assumir-ne, si s’escau, la gestió completa conjuntament amb la direcció del Departament de Medi Ambient i Habitatge.