Els nivells de diòxid de nitrogen i de partícules en suspensió superen els límits que fixa la normativa comunitària definits per preservar la salut humana i el medi ambientEl Govern elaborarà un decret que declararà zona de protecció especial per al restabliment de la qualitat de l’aire bona part dels municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona

La directora de Qualitat Ambiental del Departament de Medi Ambient i Habitatge, Maria Comellas, i la cap del Servei de Vigilància i Control de l’Aire, Isabel Hernández, han presentat aquest matí el Projecte de decret per a la declaració de zona de protecció especial per al restabliment de la qualitat de l’aire a diversos municipis de les comarques del Barcelonès, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat. En concret, aquesta protecció fa referència al diòxid de nitrogen i a les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres.

Els nivells de contaminants en l’aire en aquestes zones són superiors als límits admissibles que fixa la normativa vigent de la Unió Europea per a la preservació de la salut humana i el medi ambient.

El diòxid de nitrogen (NO2) és un gas de color amarronat i olor irritant, tòxic a altes concentracions i que intervé en la formació de la boira fotoquímica. Les principals fonts emissores d’aquest contaminant que depenen del factor humà són el transport i determinats processos industrials. En l’àrea del Barcelonès i el Baix Llobregat, la contribució dels sectors a les emissions d’aquest gas és la següent:

Comarca %                                             Industrial %                         Trànsit %                             Domèstic

Barcelonès                                                     2                                           98                                                <1

Baix Llobregat                                                9                                           91                                               <1

Els municipis on se superen els nivells admissibles per a aquest contaminant són:

 Badalona

Barcelona

Castelldefels

Cornellà de Llobregat

Esplugues de Llobregat

Gavà

L’Hospitalet de Llobregat

Molins de Rei

El Prat de Llobregat

Sant Adrià de Besòs

Sant Feliu de Llobregat

Sant Joan Despí

Sant Just Desvern

Sant Vicenç dels Horts

Santa Coloma de Gramenet

Viladecans

 Les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres són partícules respirables procedents del transport, principalment vehicles de gasolina, i determinats processos industrials. Els municipis on se superen els nivells admissibles per a aquest contaminant són:

Badalona

Badia del Vallès

Barberà del Vallès

Barcelona

Castellbisbal

Castelldefels

Cerdanyola del Vallès

Cornellà de Llobregat

Gavà

Granollers

L’Hospitalet de Llobregat

La Llagosta

Martorell

Martorelles

Mollet del Vallès

Montmeló

Montornès del Vallès

Molins de Rei

Montcada i Reixac

Esplugues de Llobregat

El Papiol

Parets del Vallès

El Prat de Llobregat

Pallejà

Ripollet

Rubí

Sabadell

Sant Andreu de la Barca

Sant Adrià de Besòs

Sant Cugat del Vallès

Sant Feliu de Llobregat

Sant Fost de Campsentelles

Sant Joan Despí

Sant Just Desvern

Sant Quirze del Vallès

Sant Vicenç dels Horts

Santa Coloma de Gramenet

Santa Perpètua de Mogoda

Terrassa

Viladecans

 La Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Medi Ambient i Habitatge, en exercici de les competències assumides en matèria de l’ambient atmosfèric, vetlla per la restauració de la qualitat de l’aire fent ús dels instruments i els mecanismes que li atorga la normativa vigent, amb la participació dels ens locals afectats. És per això que ha elaborat el Projecte de decret, mesura que permetrà l’elaboració i aplicació d’un pla d’actuació que ha d’aprovar el Govern en el termini màxim d’un any a partir de la declaració, i que ha de permetre tornar als valors límit de contaminants que marca la legislació.

La proposta de zona de protecció especial ha estat comunicada als ajuntaments dels municipis afectats i als departaments de Treball i Indústria, i de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat perquè, en el termini d’un mes, facin les observacions pertinents i facilitin la informació de què disposen.

El Decret permetrà adequar els valors límit de concentració d’aquestes partícules en l’aire a la legislació comunitària.