L’objectiu d’aplicar nous instruments fiscals no és la recaptació sinó aconseguir un canvi de conductes La Jornada sobre Fiscalitat Ambiental serveix per comparar els models i les experiències que s’apliquen en altres comunitats

El Departament de Medi Ambient i Habitatge i la Universitat de Barcelona han organitzat  la  Jornada sobre Fiscalitat Ambiental: situació i propostes per a Catalunya. La Jornada d’avui, inaugurada pel conseller Milà i que clourà el conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, vol exposar la situació de la fiscalitat a Catalunya en relació amb la resta de comunitats autònomes i explorar les possibilitats d’aplicar nous instruments que incentivin un comportament més respectuós envers el medi ambient.

El conseller de Medi Ambient i Habitatge ha demanat, en aquests moments que el Govern de la Generalitat està negociant nous instruments per finançar la sanitat pública, que no s’esgotin o desvirtuïn les possibilitats de donar a determinats impostos i taxes un caràcter corrector de les males conductes ambientals. Avançar en l’ús d’instruments econòmics de política ambiental no necessàriament implica recaptar més perquè “l’objectiu no és la recaptació, sinó el canvi de conductes”. El Departament de Medi Ambient i Habitatge estudia noves figures tributàries en aquells àmbits i sectors que en aquests moments estan transferint costos ambientals a la societat. També analitza l’aplicació de nous instruments de finançament com ara possibles recàrrecs vinculats als consums excessius o impostos sobre les emissions procedents d’activitats econòmiques, a fi d’afavorir l’estalvi i la reparació ambiental. Segons el conseller Milà, caldria també ”reformar tributs ja existents i aplicar instruments com els sistemes de fiança, dipòsit o bonificació-penalització”.

Milà ha volgut remarcar que “si cal pensar en noves figures impositives, hauran de ser mesures amb una forta incidència en les polítiques ambientals i en l’obtenció de recursos per fomentar-les”.

Experiències autonòmiques de fiscalitat ambiental i propostes per a Catalunya

Durant la sessió d’avui, s’ha presentat el llibre Experiències autonòmiques de fiscalitat ambiental i propostes per a Catalunya escrit pels catedràtics de la Universitat de Barcelona Jordi Roca i Enric Tello i per l’economista Ignasi Puig. Aquest informe és un encàrrec del Departament de Medi Ambient i Habitatge sobre fiscalitat ambiental o ecològica.

El treball recull les principals experiències de fiscalitat ambiental d’àmbit autonòmic a Catalunya  i les experiències en altres comunitats. També fa una anàlisi de possibles noves figures autonòmiques de fiscalitat ambiental o de reforma de les existents. Alguns dels exemples que s’hi poden trobar són impostos sobre productes energètics i emissions de CO2, o la fiscalitat sobre habitatges no destinats a residència habitual.

Aquest llibre és el primer número de la nova col•lecció TEMAH (“Temes de Medi Ambient i Habitatge”) que vol tractar, amb rigor tècnic i científic, temes d’actualitat relacionats amb el Departament.