L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) del Departament de Medi Ambient i Habitatge ha acordat amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) que els usuaris de la conca de l’Ebre situats en territori de Catalunya deixin de pagar el Cànon de Control d’Abocaments. De moment, i en espera que se signi el conveni entre les dues administracions, l’ACA assumirà els pagaments d’aquest Cànon estatal corresponents a l’any 2004. 

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, és conscient, des de l’inici del seu mandat, de la forta fiscalitat existent en concepte d’abocaments a lleres públiques que es produeix a la conca catalana del riu Ebre d’ençà de l’entrada en vigor de la reforma de la Llei d’aigües estatal l’any 2003. Cal recordar que el 21 de desembre de 2004 el conseller Salvador Milà es va tornar a adreçar a la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, per reiterar la seva preocupació per aquesta situació no resolta, malgrat les peticions i propostes de la Generalitat de Catalunya. Així, el conseller va proposar a la ministra la subscripció d’un conveni per solucionar aquesta situació i evitar molèsties als contribuents. 

El Cànon de Control d’Abocaments és una taxa que va entrar en vigor l’any 2003, en substitució de l’antic Canon de Vertidos, i que va destinada a l’estudi, el control, la protecció i la millora del mitjà receptor de cada conca. Les noves exigències han fet constatar la necessitat de fer una gestió integrada amb l’Administració catalana del domini públic hidràulic en aquesta zona. Actualment, l’Agència Catalana de l’Aigua ja assumeix part de les funcions d’inspecció, control i estudi i la totalitat del sanejament de les aigües residuals de la conca de l’Ebre a Catalunya, i aquestes tasques es financen amb el Cànon de l’Aigua.