Abans d’executar la sentència de tancament del Parc, s’ha acceptat la recomanació de la Direcció General del Medi Natural de garantir la protecció de les espècies

Quatre tècnics del Departament de Medi Ambient i Habitatge han estat identificant, aquest matí, les espècies de flora i fauna que encara hi ha al Parc de les Aus de Vilassar de Mar, durant l’execució de la sentència de reversió de l’ús dels terrenys dictada pels jutjats de Mataró. Aquesta actuació es duu a terme per evitar la destrucció de nius i la mort de polls d’ocells protegits que aprofiten la vegetació de la zona per niar, i per evitar l’afectació de la flora, ja que aquesta no és la millor estació per trasplantar la majoria de varietats vegetals presents en aquest Parc.

D’aquesta manera, la magistrada del Jutjat de Primera Instància 1 de Mataró ha acceptat la recomanació de la Direcció General del Medi Natural de garantir la protecció de les espècies de fauna i flora que acull la finca registral 8699 (una part de tot el Parc de les Aus) afectada pel plet. Aquesta decisió estableix que la part que pren possessió de la finca ha d’evitar la destrucció o desaparició de les espècies afectades. Així, el Jutjat va demanar ahir al Departament de Medi Ambient i Habitatge que sigui l’encarregat d’identificar-hi les espècies protegides.

A més, el personal tècnic ha vetllat també pel compliment de la Llei de protecció dels animals en tot moment, i ha comprovat que s’havien buidat totes les gàbies i no quedaven animals en males condicions.

Les condicions en què s’han trobat les instal•lacions han estat correctes i satisfactòries, fet que reflecteix l’elevat grau de col•laboració dels antics gestors del Parc. Tot i així, encara quedaven per reubicar-ne 92 tortugues de Florida, 4 tortugues mediterrànies, 3 tortugues de rierol i quatre ànecs de tres espècies. Aquest nombre reduït d’espècies, el retirarà el Departament el pròxim dilluns.

Durant la inspecció s’ha constatat la presència de nombrosos ocells, de fins a 16 espècies d’ocells autòctons nidificants, i de postes de tortuga mediterrània, una espècie autòctona en perill. Els ocells que criaran més tard, ho faran fins a finals del mes d’agost, i les tortugues han de néixer durant el mes de setembre; si les condicions no són bones, fins i tot a la primavera de 2006. La propietat també ha manifestat la total predisposició a facilitar que aquests animals es puguin reproduir. El Departament de Medi Ambient i Habitatge farà visites i inspeccions periòdiques a fi de facilitar aquestes tasques.

També s’ha inspeccionat l’existència d’espècies de flora protegida, però no se n’ha trobat cap exemplar.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge, davant el previsible desallotjament de les instal•lacions del Parc de les Aus, ja va retirar els animals que hi tenia dipositats o cedits durant el mes de juny (cinc cigonyes, tres ducs, un aligot i un bernat pescaire) i els va traslladar al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa, que depèn del Departament mateix. 

Des de l’anunci de tancament del Parc de les Aus, el Departament de Medi Ambient i Habitatge ha actuat per complir la Llei de protecció dels animals, i ha fet un seguiment  dels animals per comprovar que s’hagin traslladat a instal•lacions i centres que són nuclis zoològics autoritzats i que compleixen la legislació i normativa vigents.