El govern de Catalunya té un gran espai competencial per treballar en sectors com la mobilitat, els residus, l'agricultura, el sector residencial, el comercial, la construcció o la indústria no inclosa a la Directiva europea de comerç de drets d'emissió
Ja s'han endegat accions per reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle com el Pla de l'Energia, el Decret d'Ecoeficiència, l'avaluació ambiental de plans i programes, les directrius de mobilitat, i la millora de l'eficiència i l'estalvi energètic
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha presentat avui a la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic l’anàlisi per sectors de la situació de Catalunya respecte a les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, amb les dades de l’any 2005, i les primeres estimacions per al compliment del Protocol de Kyoto. Aquestes dades són una instantània de la situació de partida per a l’elaboració del Pla d’Acció per a l’adaptació i mitigació del canvi climàtic a Catalunya 2008-2012, document que ha d’elaborar la Comissió, i una eina clau per a la redacció de l’Estratègia catalana de lluita contra el canvi climàtic, que impulsa i desenvolupa l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, del Departament de Medi Ambient i Habitatge. A principis de juliol, els professionals, investigadors i especialistes que participaran en les sessions preparatòries de la I Convenció Catalana del Canvi Climàtic analitzaran i realitzaran aportacions al primer esborrany d’objectius del Pla. La Convenció se celebrarà la propera tardor.
La Situació actual
Les darreres dades disponibles de l’any 2005 mostren que les emissions dels sectors inclosos dins la Directiva de comerç d’emissions (Combustió, generació elèctrica, ceràmica, calç, ciment, paper, refineria de petroli i vidre), instal·lacions que declaren les seves emissions, les verifiquen anualment, i participen del mercat de compra i venda de drets d’emissió, han estat de 20.061.830 tones de CO2 equivalents (34% de les emissions).
Les emissions anomenades difuses, és a dir, les que es generen a la resta de fonts, (plantes de combustió de potència inferior a 20MW, extracció i distribució de combustibles, ús de dissolvents, transport, residus, agricultura i altres fonts) han estat de 39.583.407 tones de CO2 equivalents (66% de les emissions).
Per tant, el 2005, l’estimació de les emissions totals fetes a Catalunya és de 59.645.237 tones de CO2 equivalents.
Per sectors, segons l’agrupació feta pel Centre de Fonts d’Informació Administrativa de la Unió Europea, la distribució és la següent:
(Consultar document adjunt)
La perspectiva
L’augment de les emissions dels anomenats sectors difusos és molt difícil de controlar, tant a Catalunya com a la resta de l’Estat. Tot i això, el govern de Catalunya té un gran espai competencial per treballar en les mesures de lluita contra el canvi climàtic en sectors com ara la mobilitat, els residus, l’agricultura, el sector residencial, el comercial, la construcció o la indústria no inclosa a la Directiva europea de comerç de drets d’emissió. Per aquest motiu, el Pla d’Acció per a l’adaptació i mitigació del canvi climàtic a Catalunya 2008-2012 haurà de centrar les seves mesures en els sectors difusos. Tanmateix, també haurà d’incloure accions destinades a millorar el mix energètic per tal de reduir la dependència dels combustibles fòssils; així com aquelles destinades a la millora de l’eficiència i l’estalvi energètic i, finalment, aquelles orientades a millorar la reducció d’emissions de les indústries incloses a la Directiva del comerç d’emissions.
Escenari d’acompliment del Protocol de Kyoto
Prenent com a referència el pla aprovat per la UE, segons el qual cal reduir el creixement de les emissions dels sectors difusos a un màxim d’un 37% d’increment de les emissions sobre l’any base, l’emissió total anual dels sectors difusos a Catalunya durant els anys del Protocol de Kyoto (2008-2012) no hauria de ser superior a 36,96 Mt de CO2 equivalents.
Com que les darreres dades disponibles, de l’any 2005, mostren que les emissions dels sectors difusos a Catalunya van ser de 39,58Mt de CO2 equivalents, l’escreix d’emissió d’aquests sectors a l’any 2005 per assolir l’objectiu de no superar el 37% d’increment en relació a l’any base és de 2,62 Mt.