L'Institut Català del Sòl (Incasol) ha tret a licitació les obres d'urbanització de tres sectors residencials, a Vic, a Osona; a Figueres, a l'Alt Empordà; i a la Seu d'Urgell, a l'Alt Urgell. Les obres tenen un pressupost global de 31,41 MEUR

Les tres actuacions constitueixen una eixample dels nuclis urbans que permetran efectuar una oferta pública de sòl residencial i de serveis per incidir positivament en l’economia local i evitar la pressió urbanística. Aquests projectes preveuen un total de 33,23 hectàrees de sòl, on s’hi construiran 1.076 habitatges amb diferents règims protegits.

Aquests sectors s’inscriuen en el Programa de Sòl 2005-2008 i el Pla del Dret a l’Habitatge 2004-2007, promoguts pels departaments de Política Territorial i Obres Públiques i Medi Ambient i Habitatge. Ambdós programes tenen com a objectiu atendre al màxim les necessitats d’habitatge de la població introduint diferents mesures entre les quals es troba la urbanització de sòl per a ús residencial i l’increment de la construcció d’habitatges protegits per part de l’Incasol.

Així mateix, les noves promocions d’habitatges compliran amb els paràmetres de sostenibilitat i ecoeficiència establerts en el Decret 21/2006, de 14 de febrer, que regula l’adopció de criteris ambientals i d’ecoeficiència en els edificis.

Vic – Pla parcial del sector El Graell

Pressupost de licitació – 10,29 MEUR

Termini d’execució – 17 mesos

Aquest sector residencial està situat a l’oest del nucli urbà de Vic, entre l’antiga N-152 i el límit del municipi, a l’indret anomenat el Graell. Els terrenys que conformen el nou sector limiten al nord, amb la carretera de Vic a Santa Eulàlia de Riuprimer (carretera de la Guixa), a l’est, amb el vial d’enllaç entre l’antiga carretera N-152 de Barcelona a Puigcerdà i la carretera de la Guixa, i a l’oest, amb la variant de la carretera N-152 (C-17). El nou sector té una superfície de 20,11 hectàrees amb capacitat per a 1.308 habitatges dels quals 529 seran en diferents règims protegits.

El sector del Graell que promou l’Incasol representa un perllongament del nucli urbà del municipi i permetrà efectuar una oferta pública de sòl residencial amb la infraestructura adequada per a l’assentament dels usos corresponents, la qual cosa ha d’incidir positivament en l’economia local i ha d’evitar la pressió urbanística a la que es troben sotmesos els terrenys no qualificats situats al costat del sòl urbà. Cal destacar també el reequipament que suposarà per a la població l’elevada cessió de sòl per a equipaments i espais lliures. En concret, és important la creació de grans àrees de Protecció Paisatgística. Així, de les 20,11 hectàrees totals del nou sector, gairebé el 80% del terreny es destina a espais lliures i equipaments, i el 20% restant a sòl residencial i activitats econòmiques.

En aquest sentit, el projecte s’adequa al concepte de desenvolupament sostenible, combinant les necessitats de creixement del municipi amb la preservació dels recursos naturals, històrics i culturals. Es preveu reservar una franja de 30 metres i 1,2 km, paral·lela al traçat de l’autopista, que funcionarà com a barrera sònica. També es dissenyaran la resta d’espais lliures en boscos dissenyats per a afavorir l’apantallament contra el soroll provinent de l’autopista i la creació d’una primera façana paisatgística de Vic. A més, el riu Mèder suposa un límit natural i  també incorpora a les seves vores, espais verds de transició (principalment a la ribera nord), facilitant, d’aquesta manera l’articulació d’un passeig verd. Les masies existents a la zona quedaran totalment integrades dins el nou sector, com és el cas de Mas Graell.

La urbanització del sector permetrà accedir-hi per diversos punts de la xarxa viària existent com la carretera de la Guixa, l’antiga carretera N-152 i amb la C-17.

Figueres – Pla parcial del sector Av. Costa Brava

Pressupost de licitació – 11,12 MEUR

Termini d’execució – 18 mesos

El nou sector residencial està situat al nord del nucli urbà del municipi, entre els barris del Garrigal, Cendrassos i l’Horta d’en Capellera. Els terrenys que conformen el sector Avinguda Costa Brava limiten al sud, amb el carrer Rec Arnau; a l’est, amb l’antic convent dels Caputxins; al nord, amb el carrer Verdera i l’antiga urbanització Horta d’en Capellera; i a l’oest amb l’Avinguda Perpinyà (antiga carretera de França). El nou sector té una superfície de 14,53 hectàrees amb capacitat per 959 habitatges dels quals 329 seran en diferents règims protegits.

El nou barri de l’Avinguda Costa Brava conforma una eixample de l’actual nucli urbà del municipi i permetrà oferir sòl públic residencial en condicions per a l’establiment de sòl residencial i afavorir, d’aquesta manera, en la regularització del mercat. Així mateix, el desenvolupament del nou sector ha de contribuir a activar el mercat local de la construcció, amb la generació de llocs de treball que comporta. A més, l’actuació proporcionarà un gran reequipament per aquesta àrea de la ciutat amb cessió de sòl per a equipaments i espais lliures. De les 14,53 hectàrees totals del nou barri, el 67% del terreny es destina a espais lliures i equipaments, i el 33% restant a sòl residencial i activitats econòmiques.

En aquest sentit, el projecte fa compatible la convivència del teixit urbà amb els elements que resten de l’antiga activitat agrícola. A més, del propi valor d’aquest paisatge, la preservació dels espais naturals unificarà tot l’àmbit amb un parc que es desplaça pel nou barri, resseguint antics camins, murs i torrents. La urbanització que planteja l’Institut Català del Sòl preveu protegir la mina d’aigua, el mur de pedra i la vegetació i estructures edificatòries que envolten el Mas Torrent o l’antic camí que porta a Vilabertran, entre d’altres elements situats dins de l’àmbit d’actuació.

L’avinguda principal que dóna nom al sector es converteix en l’eix principal i estructurador del nou barri, perllongant-la fins a la connexió amb l’Avinguda de Perpinyà. En tractar-se d’una àrea envoltada de carrers totalment urbanitzats, el nou sector projecta una trama totalment relacionada amb el seu entorn.

La Seu d’Urgell – Pla parcial del sector 1 de l’actuació Horta de Valira

Pressupost de licitació – 10 MEUR

Termini d’execució – 18 mesos

Aquest sector residencial ocupa la franja de terrenys compresa entre el curs sinuós del riu Valira, el parc dels Enamorats, el final de l’eixample Vergós i el barri de Santa Magdalena, i l’antic camí de Santa Magdalena, que coincideix amb el salt topogràfic que separa el sector de la conca del riu Segre. El subsector 1 de l’actuació residencial Horta del Valira té una superfície total de 18,7 hectàrees on s’hi podran construir 844 habitatges dels quals 218 seran en diferents règims protegits.

El sector que promou l’Incasol donarà resposta a l’actual manca de sòl residencial dins l’àmbit urbà de la ciutat i pretén urbanitzar sòl per absorbir el futur creixement de La Seu d’Urgell cap a ponent, seguint models de compacitat. Es proposa un model de creixement diferent al dels barris residencials més propers al sector, amb una compacitat més elevada que permeti una major diversitat d’usos i tipologies residencials, amb la intenció de generar una nova centralitat. Així mateix el desenvolupament del sector aportarà a la ciutat parcel·les de sòl públic de tamany considerable: unes amb la finalitat de formar part del Parc Territorial del riu Valira i altres per a disposar-hi equipaments d'abast supramunicipal per a la prestació de serveis culturals, esportius i sanitaris, i per a la dinamització del rol de capitalitat financera i de serveis a la indústria i al sector terciari.

La urbanització de l’actuació Horta de Valira ordenarà el creixement del nucli urbà de la Seu d’Urgell cap a ponent,  a més de crear un nou accés des de la N-260, travessant la serra de Castellciutat, mitjançant un túnel i creuant el riu Valira amb un nou pont.