o La gerent de l'Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català, inaugura el mercat de segona mà demà dissabte

o El mercat de segona mà permetrà reduir el 20% de mobles, el 30% de restes electròniques, el 10% de ferralla i el 10% de roba que entra a la deixalleria mitjançant donacions a cololectius necessitats

o L'empresa que impulsa el mercat també desenvolupa un punt d'informació ambiental


La gerent de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) del Departament de Medi Ambient i Habitatge, Genoveva Català, inaugura demà dissabte, 3 de març, el mercat de segona mà de la deixalleria comarcal de Celrà (Gironès). Acompanyaran la gerent l'alcalde de la localitat, Francesc Camps; el conseller delegat d'Educació Ambiental, Deixalleries i Centres del Consell Comarcal del Gironès, Joaquim Cufí; el director dels Serveis Territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge, Emili Santos, i el gerent de Tirgi --l'entitat que impulsa el mercat-, Joan Jordi Quintana.

L'ARC ha subvencionat amb 53.500 euros la construcció d'aquest mercat de segona mà ubicat a la mateixa deixalleria de Celrà. El nou equipament aprofitarà els materials que els ciutadans dipositen a la deixalleria per cedir-los o intercanviar-los amb cololectius necessitats, un cop recuperats i restaurats. Amb aquest sistema, es reduiran el 20% de mobles, el 30% de restes electròniques, el 10% de ferralla i el 10% de roba. L'intercanvi o donació es durà a terme en coordinació amb els serveis socials del Consell Comarcal del Gironès i d'altres municipis.

Els objectius d'aquest mercat són allargar la vida útil dels productes i alhora incidir en la inserció laboral d'un cololectiu de persones amb risc d'exclusió social a causa de disminucions intelolectuals i malalties mentals.

Per posar en marxa aquesta iniciativa, Tirgi ha impartit un curs de formació sobre restauració a les persones que ocuparà, i ha fet una primera selecció dels materials susceptibles de ser recuperats o valoritzats al taller de restauració. La recuperació es farà en unes dependències habilitades expressament a la deixalleria. Tirgi ocupa actualment 55 persones amb disminucions intelolectuals i malalties mentals.

La deixalleria de Celrà dóna servei als municipis de Celrà, Bordils, Flaçà, Juià, Cervià de Ter, Viladasens, Sant Jordi Desvalls, Sant Julià de Ramis, Sant Joan de Molet i Sant Martí Vell. I també a d'altres poblacions del Consell Comarcal del Gironès i rodalia.


Punt d'informació ambiental

L'entitat Tirgi ja ha desenvolupat un Punt d'Informació Ambiental a Celrà --inaugurat el passat mes d'octubre de 2006- per englobar en un únic espai la informació sobre gestió integral dels residus domèstics assimilables. Igualment, aquesta experiència es duu a terme tot inserint laboralment persones amb risc d'exclusió social.

Aquest servei ofereix informació sobre recollida selectiva mitjançant diferents suports didàctics. Igualment, s'organitzen visites guiades a diverses instalolacions, com ara la planta de triatge d'envasos, la depuradora i la deixalleria comarcal de Celrà. El propòsit essencial d'aquestes visites és fomentar la participació ciutadana en el procés de recollida de residus domèstics.