Territori

L'Agència de Residus de Catalunya subvenciona un banc d'aliments per prevenir la generació de matèria orgànica

query_builder   19 març 2007 18:01

event_note Nota de premsa

L'Agència de Residus de Catalunya subvenciona un banc d'aliments per prevenir la generació de matèria orgànica

L'Agència de Residus de Catalunya atorga una subvenció de 40.000 euros al Banc dels Aliments de Barcelona

L'any 2005 el Banc dels Aliments de Barcelona va recuperar 2.887 tones d'aliments, adreçats a persones en situació de marginalitat o risc d'exclusió social

Els productes són plenament consumibles i tenen total garantia sanitària

El Consell de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) del Departament de Medi Ambient i Habitatge, en la sessió de 19 de març, ha aprovat atorgar una subvenció de 40.000 euros per promoure les activitats del Banc dels Aliments de Barcelona. Aquest Banc evita el malbaratament d’aliments i preveu la generació de residus orgànics, mitjançant l’aprofitament dels excedents alimentaris per a la lluita contra la fam. Els aliments que no es consumeixen, fins ara, es destinen als abocadors. La seva recuperació per part de Bancs dels Aliments permet evitar que esdevinguin residus.

Els bancs d’aliments lluiten contra el malbaratament de productes alimentaris com a resposta a la fam del seu entorn més proper. Per això, busquen aprofitar els excedents agrícoles; els excedents d’indústries alimentàries consumibles però no comercialitzables (per evitar ruptures de fabricació, o per data pròxima de caducitat, embalatges o etiquetes erronis, productes fora de temporada, etc.); els productes de recollides col•lectives en grans superfícies, empreses, entitats i associacions, col•legis, etc., i les aportacions d’empreses. En tots els casos, els productes són plenament consumibles i tenen total garantia sanitària.

Els aliments recuperats provenen de mercats municipals, grans superfícies comercials, productors de gran abast, entitats benèfiques i la societat civil mateixa. La distribució dels aliments es fa mitjançant entitats benèfiques: residències, parròquies, asils, associacions, hospitals, grups d’ajuda, menjadors socials i bosses d’aliments. Els destinataris de l’ajut alimentari són persones en situació de precarietat, exclusió social o marginalitat.

Els tipus d’aliments recuperats són lactis i derivats, farines, pastes, llegums, conserves i plats preparats, olis, carn, peix, embotit, begudes i infusions, fruita, verdura i congelats. En volum, l’any 2005 el Banc d’Aliments de Catalunya va recuperar 2.887.487 kg d’aliments.

També l’any 2005, el Banc d’Aliments de Catalunya va establir un acord amb el Gremi de Majoristes del Peix que va permetre distribuir una mitjana de més de 1.000 kg de peix fresc cada dissabte. Aquest volum és resultat de les donacions dels empresaris majoristes del sector. D’altra banda, també es va arribar a una col•laboració amb cinc hotels de màxima categoria de la ciutat de Barcelona per recuperar truita de patata. Segons aquesta iniciativa, entre els anys 2001 i 2005, el Banc d’Aliments de Catalunya ha recuperat 5.500 kg de truita de patata.

Ajuts alimentaris a la Unió Europea

Des de l’any 1987, la Comissió Europea ha posat anualment a disposició de les persones necessitades de la Comunitat una part dels seus estocs d’intervenció de productes agraris. A l’Estat espanyol, el Fondo Español de Garantía Agraria (FEGA), responsable d’aquests productes, va encomanar la gestió dels aliments d’aquesta procedència a la Creu Roja.

A Catalunya, es va crear l’any 1989 una comissió presidida pel Departament de Benestar Social, de la qual formava part el Banc dels Aliments de Barcelona, únic Banc d’Aliments que existia aleshores a tot l’Estat.

L’any 2005, el FEGA es va replantejar la gestió d’ajuts europeus i va assignar la distribució d’aliments a la xarxa de bancs d’aliments, que a l’Estat espanyol concentra 50 organitzacions agrupades en la Federación Española de Bancos de Alimentos (FESBAL). El gener de 2006 es va signar un conveni entre el FEGA i la FESBAL pel qual durant l’any 2006 es distribueixen 34.236 tones d’aliments elaborats. Aquesta xifra suposa un increment del 45% respecte a la de 2005.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia