Un estudi de la CONGIAC diagnostica l'estat actual de les instalolacions d'abastament (en alta i en baixa) dels municipis de Catalunya

L'ACA incentivarà els ajuntaments amb poblacions inferiors a 5.000 habitants per millorar l'eficiència de les xarxes i la qualitat del servei municipal d'abastament d'aigua

L’estudi que es presenta avui al Consell del Ripollès forma part d’una sèrie de diagnosis sobre la gestió del sistema d’abastament i la xarxa de clavegueram en diferents municipis integrats en el Consell Comarcal del Ripollès, mitjançant un conveni entre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el Consorci per a la Gestió Integral d'Aigües de Catalunya (CONGIAC), per conèixer millor l’estat actual de les xarxes d’abastament, la gestió i les necessitats de millora dels serveis d’abastament d’aigua que tenen alguns municipis de Catalunya.

Per la seva banda, l’ACA ha treballat conjuntament amb els ajuntaments del Ripollès en la implantació progressiva de la Directiva Marc de l’Aigua, la qual proposa la regulació de l'ús de l'aigua i dels espais associats a partir de la capacitat que aquests tenen de suportar diferents tipus de pressions i impactes. D'aquesta manera, es pretén promoure i garantir l'explotació i ús del medi de manera responsable, racional i sostenible.

En aquest estudi es fa un recull de les deficiències infraestructurals dels sistemes públics d’abastament d’aigua, es donen a conèixer les mancances de gestió en el control i el manteniment de les infraestructures del servei, i també s’analitza la seva viabilitat tècnica i econòmica. Un cop plantejada la diagnosi general, s’ofereixen a aquells municipis que aposten per la gestió pública diverses propostes d’actuacions per gestionar correctament el servei d’abastament.

Els resultats de l’estudi presenten un primer diagnòstic per a un millor coneixement de l’estat de les  instal•lacions d’abastament, que és imprescindible per millorar-ne l’eficiència, al qual ha de seguir la redacció d’un Pla director del servei d’abastament d’aigua per part dels municipis. Per aquests motius, l’ACA ha aprovat en el seu Consell d’Administració una Ordre d’ajuts perquè els municipis de menys de 5.000 habitants s’impliquin en la redacció del seu propi Pla director. Així mateix, s’ha de recopilar tota la informació existent sobre l‘estat de els xarxes d’abastament,  conèixer el seu rendiment real, així com el grau de recuperació de costos que permet el sistema tarifari en cada cas.

Ajudes per a la redacció del Pla director del servei

Pendent de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat hi ha l’Ordre de subvencions per la qual els petits municipis (fins a 5.000 habitants) puguin sufragar les despeses derivades de la redacció de plans directors del servei municipal d’abastament d’aigua per a l’any 2007.

L'obertura d'aquesta convocatòria de subvencions persegueix assolir una millora general en les prestacions de les xarxes locals d’abastament i, en conseqüència, afavorir una millor gestió dels recursos i un increment en el seu estalvi.

La dotació màxima de les subvencions previstes en aquesta convocatòria és de 9.000 euros i, amb caràcter general, l’ACA assumirà el 80% del pressupost de redacció de cada Pla director.