Aquesta millora passa per implantar la recollida selectiva de matèria orgànica a tota la comarca, reduir els trasllats de residus per carretera, desplegar campanyes de sensibilització, i construir les plantes de tractament necessàries perquè la comarca sigui autosuficient pel que fa a la gestió dels seus residus municipals; tot plegat, d’acord amb els objectius del Pla d’acció per a la gestió dels residus municipals a Catalunya 2005-2012.
El Pla d’acció presentat avui a Lloret és resultat del conveni de col•laboració que van signar l’Ajuntament de Lloret de Mar i l’ARC el 25 de novembre passat. L’ARC n’ha finançat l’elaboració amb 30.000 €.
El Pla d’acció català
Prevenció i recollida selectiva. El Pla d’acció per a la gestió dels residus municipals a Catalunya 2005-2012, presentat l’octubre passat, prioritza la prevenció i la recollida selectiva, especialment de la matèria orgànica, que haurà d’implantar-se en tots els municipis catalans al llarg dels propers anys. El Pla defineix els següents objectius de recuperació i reciclatge per al 2012: 75% de paper i vidre, 55% de matèria orgànica i 25% d’envasos lleugers.
Tractament de la resta. El Pla d’acció també imposa el tractament de la resta, que és la bossa d’escombraries barrejades que conté tot allò que no s’ha recollit selectivament. La resta conté paper, vidre, plàstic, metalls i matèria orgànica que, si es trien en plantes específiques, es poden reaprofitar. A les plantes de tractament de resta es recuperen materials que tornen a entrar en el mercat. Això permet estalviar en el consum de matèries primeres i, d’altra banda, es redueix la quantitat de residu no aprofitable que ha d’anar a dipòsit controlat, de manera que s’allarga la vida d’aquestes instal•lacions. Quant a la matèria orgànica, aquesta també se selecciona i es tracta mitjançant digestió anaeròbia per tal d’obtenir biogàs (metà) i compost (adob).
En aquests moments, hi ha dues plantes de resta en funcionament a Catalunya i una tercera en fase de proves; les tres es troben a l’àrea metropolitana de Barcelona i s’anomenen ecoparcs.
El Pla d’acció preveu que l’augment de les recollides selectives i la posada en funcionament de la planta de tractament de resta a Lloret de Mar permetran allargar en més de deu anys la vida útil del dipòsit que, al contrari, quedaria saturat en 18 anys.
Aliança amb els ens locals. La implantació del Pla d’acció es fonamenta en la col•laboració estreta entre ajuntaments i Generalitat. Els convenis resultants, com el signat el passat 25 de novembre entre l’ARC i l’Ajuntament de Lloret, han definit els compromisos de cada administració pel que fa a la implantació de la recollida selectiva de matèria orgànica i la millora de les altres recollides selectives, l’adequació de les instal•lacions existents i la planificació i construcció de les noves, les campanyes de comunicació ciutadana, etc.
Ja s’han signat més de 24 convenis amb ens locals d’arreu de Catalunya, on viuen prop de 6 milions de persones. A aquesta xifra cal afegir 8 convenis més en tramitació, que afecten poc més de 500.000 persones. En total, 6,5 milions de persones, més del 90% de la població de Catalunya, han iniciat el procés de gestionar els seus residus de manera més sostenible, amb la implantació de la recollida selectiva de la matèria orgànica i el tractament de la resta.
Equilibri territorial. El Pla d’acció divideix Catalunya en set zones i 28 subzones per planificar les infraestructures de gestió de residus. L’objectiu és que aquests set territoris siguin autosuficients pel que fa al tractament de les escombraries generades pels seus habitants. D’aquesta manera, es redueixen els transports de residus de llarg recorregut i s’acaba amb la necessitat de grans infraestructures que han d’assumir la brossa de diverses zones.
La implantació del Pla d’acció a la Selva
El 2004 la Selva va generar 110.700 tones de residus municipals, dels quals es va recollir selectivament el 15,3%, un percentatge inferior a la mitjana catalana (25,6%). Les prop de 94.000 tones de resta es van destinar majoritàriament al dipòsit de Lloret de Mar, i una part també va anar als dipòsits de Solius (Llagostera) i de Santa Maria de Palautordera.
Quant a instal•lacions, a més del dipòsit controlat de Lloret de Mar, la comarca compta amb una planta de compostatge a Santa Coloma de Farners i 8 deixalleries. El Pla d’acció preveu millores a les plantes existents i la construcció de cinc de noves. La majoria de les actuacions es duran a terme en els terrenys del dipòsit controlat de Lloret de Mar:
• Dipòsit controlat (millores). Les obres de millora ambiental i d’ampliació del dipòsit controlat de Lloret de Mar, iniciades la tardor passada, han finalitzat, i el dipòsit ja dóna cobertura a tots els municipis de la comarca, d’acord amb el que estableix el conveni signat el novembre passat. També en compliment del conveni, l’ARC ha finançat aquests treballs amb 1.000.000 €. En els mateixos terrenys es construirà:
o Planta de resta (nova), amb una capacitat de tractament de 100.000 tones anuals. Entrarà en funcionament el 2009.
o Planta de residus voluminosos (nova)
o Planta de fracció vegetal (nova)
• Planta de compostatge (millores), situada a Santa Coloma de Farners. S’ampliarà fins a una capacitat de tractament de 12.000 t/any.
• Planta de tractament de voluminosos (nova) al nord de la comarca (ubicació per determinar) a fi de reduir el trasllat de residus d’aquesta mena fins a Lloret.
• Planta de compostatge (nova), ja que, segons les previsions del Pla d’acció, la de Sta. Coloma de Farners quedarà petita abans del 2012 com a conseqüència de la implantació de la recollida selectiva de la matèria orgànica a tots els municipis. L’altra opció és adaptar la planta de tractament de resta per tractar la matèria orgànica de Lloret i rodalies.