La nova depuradora de l’Alt Maresme s’ubicarà en uns terrenys situats entre Pineda de Mar i Santa Susanna, al costat de l’actual sistema de pretractament. Aquesta és la ubicació final que el director de l’ACA, Jaume Solà, va comunicar ahir als alcaldes de Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna, Malgrat de Mar i Palafolls. L’ACA, a qui tots els alcaldes van sol•licitar que prengués una decisió, ha analitzat tots els elements a tenir en compte per tal d’escollir l’opció definitiva de la ubicació de la depuradora.
La nova planta disposarà de tots els elements tecnològics i d’integració per garantir l’eliminació dels possibles efectes no desitjats i considerar-se com a equipament exemplar.
Aquesta solució és segons del director de l’ACA la millor des d’un punt de vista mediambiental i de costos; a la parcel•la on s’hi construirà l’equipament s’hi deixarà prou espai disponible per a la construcció d’un tractament terciari de depuració que permetrà retornar l’aigua al medi en unes bones condicions sanitàries. Pel que respecta al tema d’olors i sorolls són temes totalment superats, ja que les noves tecnologies han eliminat aquests problemes i, a més es construirà amb un impacte visual mínim.
Aquesta instal•lació és una reivindicació històrica d’aquestes poblacions, que després de 14 anys de negociacions s’ha desencallat. De les diverses ubicacions plantejades s’han desestimat les de Malgrat i Montpalau (Tordera). Valorats els aspectes que havien portat a alguns Ajuntaments a proposar-ne la ubicació a Malgrat, tot i no estar en les propostes inicials, i on s’adduïa la recàrrega de l’aqüífer de la Tordera, val a dir que la depuradora de Blanes ja està fent aquesta funció i, que amb la futura injecció directa en l’aqüífer profund dels seus efluents tractats, tal i com reconeix el Pla de Gestió de l’aqüífer de la Vall Mitjana i Delta de la Tordera, no resulta necessària cap altra actuació en aquest àmbit a hores d’ara.
Per contra, la ubicació escollida entre Pineda i Santa Susanna, al lloc on ja es troba l’actual estació de pretractament, gairebé al centre del sistema de sanejament existent, resulta millor des d’un punt de vista mediambiental i de costos i permetrà una millor distribució de les aigües regenerades en el moment que hi hagi demandes de reutilització per part dels usuaris (indústries, regants, serveis municipals). En aquest sentit, a l’espai disponible hi haurà lloc i capacitat per a un futur tractament terciari.
Tanmateix, aquesta alternativa suposa un estalvi en la inversió de la proposta inicial de Montpalau, fet que permetrà incorporar millores en la xarxa de col•lectors que ha esdevingut insuficient i en l’emissari submarí.