Es presenta la documentació preliminar dels programes de gestió de residus municipals, industrials i de la construcció, més el Pla territorial d'infrastructures de per al 2007-2012 S'aproven els decrets regulador de sòls contaminats i el d'admissió de residus en els dipòsits controlats

Al Consell de direcció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), celebrat el dilluns 23 de juliol, s’han presentat els documents preliminars dels programes de gestió de residus municipals (Progremic), industrials (Progric) i de la construcció (Progroc), i el Pla Territorial Sectorial d’Infrastructures de Gestió de Residus Municipals de Catalunya. Els quatre documents presenten la seva programació fins el 2012. Així mateix, s’han aprovat el Decret regulador de sòls contaminats de Catalunya i el Decret mitjançant el qual s’estableixen els criteris i els procediments d’admissió de residus en els dipòsits controlats.

Programes de gestió

El document preliminar del Programa de gestió de residus municipals 2007-2012 (Progremic) apunta els següents principis i bases: accions per a potenciar el consum sostenible i la reducció de residus, mesures de prevenció, implantació la recollida de matèria orgànica a tot Catalunya, increment de l’eficiència en la recollida selectiva, tractament de la fracció resta (tot el que no se separa selectivament), i reducció del desplaçament de residus i reordenament dels fluxos actuals.

Les estratègies que marca el Progremic provenen, d’una banda, dels criteris marcats per la normativa europea i, de l’altra, d’uns eixos que assenyalen les prioritats de treball en la ciutadania, la gestió i la planificació d’infrastructures. La inversió que preveu el Progremic en el període 2007-2012 supera els 1.200 milions d’euros (1.216.377.730 €)

El text preliminar del Programa de gestió de residus industrials 2007-2012 enumera els següents objectius: minimitzar la generació, augmentar quantitativament la seva recuperació, evitar el transport de residus a grans distàncies, promoure la recerca, reduir la quantitat de residu industrial que es destina a dipòsit, millorar la separació en origen, desenvolupar una estratègia per a la recuperació de sòls contaminats, i promoure la implantació d’incentius econòmics.

La recuperació energètica de residus industrials destinats a dipòsit controlat és una de les necessitats que recull el Progric, en la línia d’altres models de gestió de la Unió Europea. Aquesta acció permetrà incrementar els percentatges globals de recuperació i reduir l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle. D’altra banda, les inversions previstes al Progric són de 175.920.000 euros.

La documentació preliminar del Programa de gestió de residus de la construcció 2007-2012 (Progroc) estableix el següent model: consolidar un tipus de gestió iniciat a Catalunya fa alguns anys d’acord amb la nova normativa, dinamitzar el mercat de materials reciclats procedents de residus de la construcció, situar la pròpia obra com la fase de referència per a la correcta gestió, tot fomentant el Pla de Gestió de Residus a l’Obra. Les previsions d’inversió en aquest programa —d’acord amb l’ARC i la Gestora de Runes— ascendeixen als 64,5 milions d’euros.

El Pla Territorial Sectorial d’Infrastructures de Residus Municipals estableix zones i subzones de gestió i preveu els principis de suficiència i proximitat en la gestió de residus. Determina les instal•lacions de gestió de residus municipals que han de donar servei als diferents àmbits territorials i les seves dades tècniques i de capacitat.

Nous decrets

Al Consell de direcció de l’Agència també s’han aprovat el Decret regulador de sòls contaminats de Catalunya i el Decret mitjançant el qual s’estableixen els criteris i els procediments d’admissió de residus en els dipòsits controlats.

El primer té l’objectiu d’establir una regulació per al control i la recuperació de la contaminació del sòl a Catalunya, sobre la base de l’efectivitat de les mesures i l’agilitat en la tramitació. El projecte regula un procediment flexible de declaració de sòl contaminat que té en compte els objectes de protecció (salut humana o ecosistemes) i els usos del sòl. Per això, avança des de nivells bàsics d’informació tècnica fins a nivells d’elevada concreció, que permeten determinar les mesures adients a adoptar per a la recuperació del sòl.

El segon aplica a Catalunya el que disposa una Decisió comunitària (anomenada 2003/33/CE) sobre admissió de residus en dipòsit controlat, adapta la normativa catalana a les disposicions comunitàries i deroga l’annex I del Decret 1/1997 sobre la disposició del rebuig dels residus en dipòsits controlats.