La campanya “D’aquí a aquí”, desplegada per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) del Departament de Medi Ambient i Habitatge, ha estat guardonada aquest migdia amb el Premi ISR a la contribució al desenvolupament sostenible en la categoria 1 Accions de comunicació i sensibilització. Manel Hernández, gerent de l’ARC, ha recollit el guardó. L’acte de lliurament dels premis anuals de la fundació Instituto para la Sostenibilidad de los Recursos (ISR) ha tingut lloc aquest migdia al Museu d’Història de Catalunya.
D’aquí a aquí. La campanya per fomentar la recollida selectiva de matèria orgànica impulsada per l’ARC va estar present a la televisió, la ràdio, la premsa i les parades d’autobús d’arreu de Catalunya del 28 d’abril fins al 19 de maig d’enguany. L’objectiu era sensibilitzar la població sobre la necessitat de recollir separadament la matèria orgànica, que pot recuperar-se com a adob (compost) o com a biogàs (metà).
“D’aquí a aquí” va ser la primera campanya d’àmbit autonòmic que es desplegava a Catalunya, i reflecteix la importància que el Govern dóna a la recollida selectiva, i, molt especialment, a la fracció orgànica, que suposa entre un 35% i un 40% dels residus municipals.
Aquesta primera campanya de sensibilització ciutadana es va acompanyar amb una decidida política de suport als ens locals per a la implantació progressiva del nou model de gestió de residus municipals impulsat per l’ARC: eines normatives i fiscals, i recursos econòmics (9 milions d’euros en ajuts per a la recollida de la fracció orgànica l’any 2005).
Els premis ISR. L’Instituto por la Sostenibilidad de los Recursos-Club Español de los Residuos (ISR-CER) és una fundació sense ànim de lucre, d’abast peninsular, que es va crear l’any 1993 amb l’objectiu de millorar la qualitat ambiental mitjançant el control de la contaminació, especialment l’ocasionada per la generació de residus, i promoure l’ús sostenible dels recursos. En formen part gairebé 100 membres entre institucions, empreses, associacions empresarials i experts.
Professionals dels mitjans de comunicació i els membres de l’Assemblea de l’ISR, formada per noranta persones, proposen els candidats als premis ISR per a cada àmbit territorial. Es proposen experiències significatives des del punt de vista de la sostenibilitat, en línia amb el Sisè Programa d’acció ambiental de la Unió Europea, i amb repercussió social. El Jurat que posteriorment tria els guardonats està format per experts en sostenibilitat i líders socials.
“D’aquí a aquí”, una campanya per a tot el país
La campanya per fomentar la recollida selectiva de la fracció orgànica s’adreçava tant al conjunt de la ciutadania com als ens locals, que són, en definitiva, els responsables de gestionar els residus municipals.
Aquesta era la primera campanya d’àmbit autonòmic que es desplegava a Catalunya, i reflecteix la importància que el Govern dóna a la recollida selectiva, i, molt especialment, a la fracció orgànica, la qual suposa entre un 35% i un 40% en pes dels residus municipals. L’objectiu de la campanya era doble:
• Presentar la separació i recollida de la fracció orgànica com quelcom necessari, fàcil, i, per tant, que pot incorporar-se als nostres hàbits de manera totalment normal
• Presentar els residus com un recurs. La matèria orgànica pot recuperar-se com a adob (compost) o com a biogàs (metà).
“Segueix el cicle” era el lema de la campanya, que girava al voltant del cicle de la matèria. Per això, l’espot seguia la història d’una poma al ritme “D’aquí a aquí”, des que neix fins que torna a la terra com a compost. Enmig, les persones hi tenen un paper fonamental per tancar aquest cicle.
Suport del Govern als ens municipals
La campanya s’emmarca en el nou model de gestió de residus municipals de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). Aquest model, en línia amb el que estableix la normativa comunitària, aposta, d’una banda, per la prevenció, la recuperació i el reciclatge dels residus, i, d’altra banda, per reduir l’impacte ambiental dels tractaments finalistes (incineració i dipòsits controlats). En aquest context, la recollida i valorització de la fracció orgànica dels residus municipals (FORM) és fonamental per dos motius:
• La matèria orgànica és un recurs fàcilment valoritzable (metanització i compostatge) i n’hi ha molta a la brossa domèstica: n’és un dels principals components
• La seva presència en la fracció de rebuig (aquelles deixalles que la ciutadania no llença separadament) és la principal responsable de les males olors, les emissions de CO2 i els lixiviats en els dipòsits controlats. Val a dir que les directives europees en matèria de residus exigeixen que s’eviti que els residus biodegradables sense tractar vagin a tractament final.
És per això que el Govern es va imposar l’objectiu que el 50% dels municipis catalans haguessin desplegat la recollida selectiva de la matèria orgànica a finals de 2005. La campanya de comunicació és una eina perquè la implicació ciutadana és imprescindible per assolir l’èxit del nou model de gestió de residus municipals a Catalunya. Però no és, ni de lluny, l’única.
La gestió dels residus municipals és competència dels ens locals, però el Govern és conscient que necessiten suport per poder fer-ho: suport tècnic i econòmic. Per aquest motiu, aquesta primera campanya de sensibilització ciutadana s’ha acompanyat d’una política decidida de suport als ens locals per implantar progressivament el nou model de gestió de residus municipals impulsat per l’ARC:
• Suport a la gestió mitjançant el retorn del Cànon sobre la deposició dels residus municipals, que afavoreix els ens locals que tracten de manera prioritària la recollida i el tractament de la fracció orgànica
• Finançament: 9 milions d’euros en ajuts per a la recollida de la fracció orgànica l’any 2005 (l’any 2004 es van atorgar 5,3 milions d’euros, i l’any 2003, 2,8 milions d’euros).
Estat de la recollida de la FORM
• En aquests moments, a Catalunya es recull selectivament l’11% de la FORM generada (25% en el cas dels municipis que la tenen desplegada totalment o parcial).
• 200 municipis tenen desplegada la recollida selectiva de la FORM totalment o parcialment. En aquests municipis viuen 5,3 milions de persones (d’aquestes, gairebé 2 milions tenen servei a la totalitat; la resta tenen la recollida selectiva de la FORM desplegada parcialment).
• Els anys 2003 i 2004, l’ARC va atorgar 128 subvencions per fomentar la recollida selectiva de la FORM: 93 a ajuntaments i 35 a ens supramunicipals (consells comarcals, mancomunitats i consorcis).
• Amb aquests ajuts, a finals d’any la meitat dels municipis catalans hauran iniciat el desplegament de la recollida selectiva de la FORM.