Aquesta obra, que s'avança en el calendari inicialment previst, forma part del projecte regional d'abastament en alta que permetrà resoldre els dèficits de qualitat d'aigua de la Segarra i d'altres zones d'aquest àmbit territorial mentre durin les obres fins a la connexió definitiva de la portada d'aigües de Rialb.

El projecte, que s'està tancant entre Aguas de la Cuenca del Ebro (ACESA) i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) pel que fa a la seva execució i finançament, permetrà resoldre de manera definitiva els dèficits dels municipis tant de la Segarra com de l'Urgell amb problemes d'abastament, i serà alhora un instrument de vertebració territorial, atès que s'hi preveurà també la possibilitat d'abastament a municipis de les Garrigues i de la Conca de Barberà que ho necessitin.

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Manuel Hernández, ha rebut avui una representació del Consell Comarcal de la Segarra, encapçalada pel seu president, per trobar solucions a la problemàtica de l’abastament de la comarca.

Durant la reunió, s’ha informat que l’ACA iniciarà amb caràcter immediat les obres de construcció de la planta potabilitzadora que forma part del projecte més ampli de portada d’aigües de Rialb i que permetrà garantir aigua de qualitat i en prou quantitat a les comarques de la Segarra i l’Urgell, en primera fase, i a municipis de les Garrigues i la Conca de Barberà en una segona fase.

L’objectiu de l’ACA, atesa la precarietat de la qualitat de l’aigua, és avançar les obres de la potabilitzadora al màxim perquè pugui donar servei al més aviat possible a la Segarra i d’altres indrets amb problemes d’aigua a la zona de l’Urgell, de tal manera que en acabar el tram del canal del Segarra-Garrigues fins a l’indret de la planta potabilitzadora (Ratera), la planta s’hi pugui connectar. Mentre aquesta connexió no sigui possible, la potabilitzadora tractarà l’aigua procedent de les fonts actuals de subministrament.

Així mateix, s’ha informat el Consell Comarcal que l’ACA i ACESA, complementàriament al conveni establert entre CASEGA i la Generalitat de Catalunya, ultimen els detalls d’execució i finançament del projecte regional d’abastament en alta des del km 21 del Canal Segarra-Garrigues fins a Belianes, amb l’objectiu de reduir (mitjançant aportacions a fons perdut d’ACESA i l’ACA) el cost final de l’obra, i, consegüentment, les aportacions que hagin de fer els ajuntaments beneficiaris del projecte. Amb aquesta finalitat, l’ACA i ACESA s’han compromès a concretar, durant el mes de gener de 2007, l’estudi previ tècnic i economicofinancer d’aquest projecte per poder informar als municipis beneficiaris sobre les condicions finals de col•laboració. Cal recordar que, en virtut del conveni esmentat, aquests primers 21 km del Canal són de titularitat de la Generalitat de Catalunya, i també que la xarxa d’abastament serà de titularitat, i gestionada, per un ens mancomunitat constituït entre l’Agència Catalana de l’Aigua i les entitats locals beneficiàries. Amb aquesta obra regional d’abastament en alta es resoldrà la demanda actual i futura de les comarques de la Segarra i l’Urgell, dependents actualment de la precarietat de l’abastament des del Canal d’Urgell i de fonts pròpies contaminades per nitrats, i també de municipis de les Garrigues i de la Conca de Barberà.

Solució d’emergència a l’abastament

D’altra banda, cal recordar que la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), ha ofert des del passat mes d’octubre –com ja ho ha fet en altres ocasions en què s’han donat situacions de dèficit d’aigua en el passat- el seu suport per a l’abastament d’emergència a la comarca de la Segarra mitjançant camions cisterna.